Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging distributieketting en spanrol bij 1.4 tsi

Vraag gesteld door Spyglass op 15 juni 2018

Moet bij 119000km bovenstaande al vervangen terwijl Volkswagen claimt dat dit normaal niet hoeft. Heb gelezen op internet dat hier al heel veel over te doen is geweest en dat men heeft toegegeven dat er problemen waren. Zelfs dat er modificaties zijn geweest. Mijn auto is Skoda Octavia 32-jxz-3 . Is er zoiets als coulance? Rep kost 1100 euro. Ben 73 jaar oud en rustige rijder, begrijp niet hoe dit kan. M.v.gr A.Mostert

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Skoda van 2009 is inmiddels aan een nieuwe distributieketting met spanrol toe.

Onderhoud staat inderdaad niet voorgeschreven en mag u deze ingreep gerust beschouwen als een gebrek en geen gebruikelijke gebruikersslijtage. Natuurlijk is een ketting onderhevig aan slijtage maar zou een ingreep bij deze kilometerstand in alle redelijkheid niet nodig moeten zijn. In dat kader zou een coulance bijdragen van de dealer/importeur passend zijn. De levensduur heeft feitelijk niks te maken met uw gebruik en bij normaal onderhoud is het dubbele aan kilometers wat u minstens had mogen verwachten. De helft van de kosten zou in verhouding dus een heel redelijk gebaar zijn.

Coulance is echter een gebaar van de leverancier en niet vanzelfsprekend. U moet het dus zeker aan de orde brengen maar is de kans groot dan de dealer bij een 9 jaar oude auto de schouders ophaalt. U zou dan nog kunnen overwegen een ingebrekenstelling te richten aan de dealer of zelfs voor te leggen aan de Geschillencommissie. Zie aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop.