Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kachelradiator kapot?

Vraag gesteld door wahbiaa op 7 juli 2017

Hallo, ik heb een vraag.
Ik rijd in een fiat punto uit 1999. Maar al een tijdje word de temp. van de auto heel snel heel warm. Al binnen 10 minuten zit ik al boven de helft.. Hij wil ook niet op normale temp. komen, tenzij ik de auto uit zet en even niet gebruik..mijn koelvloeistof is wel netjes op peil. Ik heb eenmalig de verwarming aangedaan om de hitte kwijt te kunnen, maar toen kwam er vloeistof uit de bovenkant van het dashbord!! Ik weet niet wat er kapot kan zijn of wat ik nu het beste kan doen... en wat zouden ongeveer de kosten kunnen zijn voor de reperatie?

Dankjewell alvast!

Gr. Wahbia

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Fiat Punto uit 1999 wordt heel snel heet maar u verliest geen koelvloeistof, behalve als u de kachel aan zet, dan komt er koelvloeistof uit het dashboard.

Als u geen koelvloeistof verliest en de temperatuur loopt toch snel op kan dat een aantal oorzaken hebben.

  • De thermostaat gaat niet open
  • De waterpomp is stuk (geen circulatie)
  • De radiateur is verstopt
  • de elektrische ventilator werkt niet

Het feit dat er koelvloeistof uit het dashboard komt als u de kachel aan zet kan veroorzaakt worden door een lekke kachelkraan of radiateur maar zal niet het probleem van oververhitting veroorzaken.

Het beste kunt u diagnose laten stellen bij een garage. Een schatting van de reparatiekosten is pas te maken als de oorzaak bekend is.