Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

inrijden motor

Vraag gesteld door porsche1 op 31 augustus 2017

skoda yeti 1.8 na olieverbruik nu gereviseerde motor nieuwe zuigers spanrollen en distributieketting kan ik met deze motor gelijk weer een caravan trekken of moet die motor eerst ingereden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een gereviseerde motor eerst ingereden moet worden alvorens een caravan te mogen trekken.

Ik denk dat de betreffende reparateur dat het beste kan beantwoorden. Bij dit soort ingrepen krijg je toch vaak mee wat wel of niet mag na herstel.

Ik begrijp dat olieverbruik de reden was voor deze ingreep en dat het met name is gegaan om de voor deze motoren gebruikelijke nieuwe zuigers en distributie. Er is kennelijk geen sprake geweest van nieuwe motorlagers in relatie tot olieverbruik. Dan lijkt het mij niet zo'n probleem de caravan aan te koppelen met wel het aanvullende advies, te lang rijden in een te laag toerental zoveel mogelijk te vermijden. Dat is overigens een algemeen advies om bij een wat zwaardere motorbelasting (klimmen) de motor wat meer toeren te laten draaien. Bijvoorbeeld richting de 2.500 toeren in uw geval. Dat levert betere smering, koeling, minder inwendige vervuiling en mechanische belasting op.

Maar het antwoord op al dan niet rijden met de caravan moet u vooral krijgen van het revisiebedrijf. Uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor de gedane werkzaamheden en het daarbij behorende advies.