Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Werkende achterlampjes vervangen omdat ze wit en niet meer geel/oranje waren. Is dit een APK eis?

Vraag gesteld door Audi 2001 op 6 november 2017

Tijdens de APK keuring gaf de garage aan dat 6 werkende achterlampjes vervangen moesten worden omdat ze niet meer de juiste kleur hadden. De lampje waren wit geworden en dienden geel/oranje te zijn om APK goedgekeurd te worden. Is dit juist?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij de APK werden lampjes vervangen omdat ze wit geworden waren en niet meer oranje, u vraagt of dit een APK eis is.

Een auto mag aan de achterzijde geen wit licht uitstralen, als dit wel het geval is zal hij worden afgekeurd voor de APK.

Veel auto's hebben witte achterlichtglazen en oranje lampjes. Als de verf van de lampjes afbladdert gaan de lampjes wit licht uitstralen en dat mag niet.

Het is dus juist dat de lampjes vervangen diende te worden alvorens de auto goedgekeurd kon worden.***

Reactie van Audi 2001:

De betreffende auto is een Audi A8 uit 2001. Deze heeft geen witte achterlichten, het glas van de de units is rood en geel. Witte lampjes zouden volgens mij dus gewoon het gewenste effect moeten geven. De auto is tot op heden nog nooit afgekeurd en de lampjes zitten er al langer dan 5 jaar in. Graag uw mening hierover.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U twijfelt of de lampjes van uw achterlichten terecht vervangen zijn bij de APK.

In de APK regelgeving staan de eisen waaraan verlichting moet voldoen.

De oranje lampen zijn gewone lampen met een oranje coating er op. Na een aantal jaren laat deze coating los waardoor het licht witter wordt. De verlichting links en rechts moet ongeveer gelijk zijn voor wat betreft sterkte en kleur. Ik kan hiervandaan niet beoordelen wat er aan de orde was in uw geval.