Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten rijklaarmaken bij nieuwe auto's

Vraag gesteld door Wilco. op 9 mei 2018

Ik heb een vraag over prijzen van nieuwe auto's. Deze moeten sinds 1 november 2016 vermeld worden inclusief kosten rijklaarmaken.

Zoals ik het begrijp, moet op de site de 'vanaf-prijs' inclusief kosten rijklaarmaken zijn. Dus als ik bijvoorbeeld naar Hyundai.nl ga en kies de I10, dan is de prijs voor het instapmodel 9995 euro, inclusief kosten rijklaarmaken.

Maar als je het stappenplan doorloopt dan wordt je bij stap 6 de kosten voor rijklaarmaken (675 euro) toch nog berekend?

Uiteindelijk wordt het bedrag wel weer Eur. 9995, met zomerkorting, maar dat voelt een beetje als sigaar uit eigen doos.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kosten van het rijklaar maken van een nieuwe auto.

Vroeger heette het afleveringskosten. Maar die term wordt niet meer gebruikt. Omdat de kosten die gemoeid zijn met het afleveren van de auto al in de verkoopprijs moeten zitten. Vandaar dat er tot 1 november 2016 gesproken werd over ‘’kosten rijklaar maken.’’ Maar dat komt uiteraard op hetzelfde neer en dus moeten deze kosten vanaf 1 november 2016 gewoon al in de prijs zijn inbegrepen zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan.

Ik heb gekeken naar de huidige prijslijst (mei 2018) van de i10. Onder het kopje Consumenten adviesprijs staat voor het instapmodel 10.995,- euro genoteerd. Rijklaar maak kosten staan niet los vermeld in de prijslijst en is de consumentenprijs is dus incl. rijklaar maak kosten.

Het aktiemodel waar u waarschijnlijk op doelt met 1000 euro zomerkorting laat uiteindelijk een overzicht zien hoe de prijsbepaling van de auto met uiteindelijk onderaan de streep de Landelijke adviesprijs (incl. BTW) van € 9.995,-. Feitelijk is dat dus de consumentenprijs inclusief de aftrek van 1000 euro zomerkorting all-in. De kosten rijklaar maken staat in dit geval los vermeld maar deze aktie consumentenprijs is incl. kosten rijklaar maken. Men mag dus best dat losse bedrag vermelden maar moet verwerkt zijn in de consumentenprijs. Dat is het ook in dit geval. De auto wordt dan vervolgens niet nog eens 675 euro duurder door kosten rijklaar maken.