Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

is een auto met CNG verstandig?

Vraag gesteld door Nieuweauto op 6 april 2018

Ik zit er over na te denken om een auto te kopen met CNG (volkswagen up: inhoud 10 liter).

1) Is dit handig in Nederland en buitenland in verband met tanken? Dus rijd ik dan uiteindelijk niet meer op benzine?

2) Is CNG toekomstproof of gaat dit er door de kritiek op gas in de toekomst eruit? Of wordt het veel duurder?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Aardgas is op dit moment op een andere manier actueel, u heeft vragen over het rijden op aardgas (CNG).

Tanken

Omdat CNG op een beperkt aantal punten verkrijgbaar is, is het voor veelrijders niet de beste keuze. Er moet vaak worden omgereden om te kunnen tanken en/of de route moet zorgvuldig worden gepland. Het is wel mogelijk om thuis of op de zaak een vul installatie te laten installeren. Hier vindt u een overzicht van waar je aardgas kunt tanken.

Toekomst

De gezondheidsschade van CNG is iets hoger dan bij benzine vanwege de hogere uitstoot van stikstofoxiden (NOx). De CO2-emissie is gemiddeld 15% minder dan bij benzine. Bio-CNG (groengas) kan een CO2 vermindering van 80% opleveren. Een auto op CNG of bio-CNG stoot wel methaangas uit. Dat is ook een broeikasgas. De uitstoot van fijnstof is hetzelfde of soms hoger dan dat van een dieselauto met af-fabriek roetfilter.

Tanken is op dit moment erg goedkoop, maar volgens onze koerslijstspecialisten is de restwaarde van een CNG-auto onzeker vanwege de beperkte vraag. Er kan niet met zekerheid worden gesteld of u met de aankoop van een CNG-auto uiteindelijk goedkoper uit bent.
***

Reactie van Nieuweauto:

Dank u wel voor uw reactie.

Heeft de actuele discussie, die mij (en mijn moeder) natuurlijk niet ontgaan zijn, invloed op de toekomst van CNG? En op de prijs van 1 kilo aardgas?