Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat moet je bij emigratie regelen m.b.t. je auto?

Vraag gesteld door Willemijnk op 25 februari 2015

Per 6 maart hoop ik te verhuizen naar Engeland. De verblijfsduur kan variëren tussen 3 maanden en mijn hele leven. Stel dat ik mijn nederlandse auto meeneem, wat moet ik allemaal regelen en welke kosten zijn hieraan verbonden (denk aan import ed). Hoelang mag ik zonder problemen in Engeland rondrijden met een nederlandse auto? Raden jullie me aan mijn eigen auto mee te nemen of daar een auto te kopen?

Is het mogelijk dat mijn zus de komende maanden in mijn auto rijd of moet deze dan verzekeringstechnisch gezien op haar naam staan? Wat als zij schade maakt? Kun je zowel een engelse als nederlandse auto op je naam hebben staan?

ANWB ledenkaart: stel dat iemand in mijn auto rijd, en problemen heeft met de auto, kunnen zij de pechhulp krijgen waarvoor ik lid ben of kan dit alleen als ik ook in de auto zit? Is het mogelijk midden in het jaar je ANWB lidmaatschap op te zeggen bij onverwachte emigratie ivm werk?

Ik hoor het graag... het zijn veel vragen, maar ik hoop dat er een passend/ verduidelijkend antwoord op gegeven kan worden!;)

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Keuzes
Er zijn nogal wat keuzes te maken. Wat de beste keuzes zijn hangt vooral af van de periode dat u in Engeland zult verblijven. Als u emigreert naar Engeland en uw eigen auto meeneemt dan zal deze moeten worden uitgevoerd en ingevoerd. De uitvoer kunt u hier regelen bij de RDW. Invoeren van auto’s in Engeland gaat via de DVSA, het Engelse equivalent van de RDW. Bij verhuizing naar Engeland kan de auto als verhuisgoed (belastingvrij) worden geïmporteerd.

Tijdelijk Nederlands kenteken
Tijdelijk in Engeland rijden met uw Nederlandse kenteken kan, maar na een verblijf van maximaal 6 maanden wordt er geacht de auto op het kenteken te zetten van het betreffende land. Ook de de autoverzekering heeft zo z'n eisen hoe lang een auto aaneensluitend in het buitenland mag zijn. Soms een paar maanden, soms ook slechts enkele weken. Dat varieert per maatschappij, kijk dus in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

Lange termijn oplossing 
Ter plekke een auto kopen is voor de lange termijn de beste oplossing. Het stuur zit aan de ‘goede’ kant en bij eventueel vertrek is de auto gemakkelijker te verkopen. Als uw huidige auto in uw bezit blijft en in Nederland blijft, mag iemand met het juiste rijbewijs in uw auto rijden. Meld dit wel altijd bij uw verzekeringsmaatschappij, de auto krijgt namelijk een andere hoofdbestuurder/ster. Dan het ANWB-lidmaatschap, dat is persoonsgebonden, niet autogebonden.

Voor wat betreft het stopzetten van uw ANWB-lidmaatschap is dat binnen de abonnementsperiode mogelijk als er aantoonbaar sprake is (kopie bewijs van uitschrijving persoonsregister) van emigratie, mits voor een periode van 8 maanden of langer.