Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

na jaar aanschaf Kia Picanto (toen3,5 jaar) hoge kosten

Vraag gesteld door Maria Louiza op 23 januari 2018

Beste,

Binnenkort gaat mijn auto voor een kleine onderhoudsbeurt naar garage. Tijdens de wintercheck zou - zo werd mij gezegd - bij de eerstvolgende beurt extra gekeken worden naar de remschijven en achterbanden (die laatste zijn inmiddels vervangen (niet bij de dealer) door nieuwe, lekke band door schroef). Bij het tel. maken van afspraak vandaag werd mij erop gewezen dat het interieurfilter elke beurt wordt vervangen, dat de remschijven en -blokken zeer waarschijnlijk worden vervangen en de bougies. Alles bij elkaar moet ik rekenen op een bedrag van ongeveer €750.Voor een kleine onderhoudsbeurt schrik ik daar nogal van, temeer omdat ik de auto in febr. 2017 heb gekocht. Het aantal km dat ik heb gereden (in de stad) is ruim 2000. Km stand is 34.080. Is dit reëel?

Bij voorbaat dank voor uw reactie

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de onderhoudskosten van uw Kia Picanto.

De aangekondigde onderhoudsbeurt is méér dan een kleine beurt. Het betreft vermoedelijk de 4e jaars beurt waarbij ook bougies en interieurfilter vervangen dienen te worden. Daarbij komt ook dat bij een leeftijd van 4 jaar de klepspeling gecontroleerd moet worden.

Nieuwe remmen worden niet voorgeschreven en dienen slechts gecontroleerd te worden. Bij de wintercheck is de garage kennelijk al iets opgevallen waar u nu op gewezen wordt. Ik begrijp dat u in het afgelopen jaar slechts 2000 km heeft gereden. Ik vermoed dat de remmen niet versleten zijn maar de remschijven nadrukkelijk verroest zijn. Bij heel incidenteel gebruik gaan remschijven roesten en verdwijnt dat niet meer tijdens het gebruik. Ik denk dus dat slijtage niet de motivatie is maar roest. U zou daar uiteraard wat specifieker naar kunnen vragen. De kilometerstand zou feitelijk te laag zijn voor versleten remmen. Overigens worden remschijven altijd in combinatie met nieuwe remblokken vervangen. Andersom hoeft dat niet.

Zoals gezegd zie ik dit niet als een kleine beurt en is er kennelijk op voorhand al iets te melden over de remmen naar aanleiding van de wintercheck. Het interieurfilter wordt inderdaad jaarlijks aangegeven deze te vervangen. Ik begrijp dat één jaar na aanschaf dit bedrag nogal fors lijkt. Ik denk alleen dat er niet iets verwijtbaar is. Dit is nu het onderhoud dat staat voorgeschreven en heeft het vervangen van de remmen en remblokken vermoedelijk te maken met uw gebruik.