Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Isofix verplicht vanaf 2018?

Vraag gesteld door Nina G op 19 juni 2017

Hallo,

Klopt het dat Isofix verplicht wordt voor kinderstoeltjes in auto's vanaf 2018? Ben je dan strafbaar als je nog een maxicosi met autogordel gebruikt? En is Isofix echt veiliger? Ik ben aan het kijken voor een andere (occasion) auto en het valt mij op dat weinig auto's Isofix hebben. Is het mogelijk om dit later in te laten bouwen en is dat kostbaar?
Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over Isofix, een universeel bevestigingssysteem voor kinderbeveiligingsmiddelen.

Isofix wordt niet verplicht vanaf 2018. Autostoeltjes die met de autogordel bevestigd worden blijven gewoon bestaan en mogen gewoon gebruikt worden, ook na 2018.

Isofix kent voordelen, de bevestiging is veelal makkelijker en het zitje staat stevig in de auto verankerd. In onze test kunt u zien hoe de verschillende stoeltjes scoren. Er zijn goeie zitjes mét Isofix bevestiging, maar ook zonder Isofix.***

Reactie van MariaKP:

Ik zit in dezelfde situatie en zie echt door de bomen het bos niet meer. Kan iemand mij vertellen wat er dan wél precies veranderen gaat volgend jaar? Op het internet staan namelijk verschillende dingen aangegeven. Waaronder:

"Door de i-Size norm is het volgende veranderd:
- Kinderen moeten tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden.
- Stoeltjes met gordelbevestiging verdwijnen van de markt.
- Alleen stoeltjes met isofix-methode op de markt.
- Huidige en nieuwe regelgeving gelden allebei tot 2018.
- IN 2018 VERDWIJNT DE HUIDIGE REGELGEVING.

Ook stoeltjes die vallen onder de ‘oudere’ ECE-R44 norm worden nog steeds verkocht en mogen nog lang gebruikt worden. Beide normen blijven voorlopig naast elkaar bestaan, maar op den duur zal i-Size de oudere norm volledig vervangen. Als je nu voor een autozitje gaat kijken, is het wel verstandig voor een i-Size te kiezen, want deze voldoet aan strengere veiligheidseisen."

( https://www.oudersvannu.nl/baby/veiligheid/autostoeltjes/ )

Wat wordt er ook verstaan onder de term "voorlopig"? En (ik zie hier het antwoord niet op) kan een Isofix-systeem zelf in gebouwd worden in een oudere auto?

Bij voorbaat dank!***

Reactie van Paul Engel:

In 2018 verandert er niets in de wetgeving omtrent het gebruik van autostoeltjes. De autostoeltjes die in Nederland gebruikt en verkocht mogen worden moeten voldoen aan een Europese goedkeuringsnorm. Op dit moment zijn er twee normen, de ECE-R44 en de ECE-R129.

De ECE-R44 bestaat al heel lang en is ook meerdere keren herzien. Nieuw is de ECE-R129 norm, ook wel bekend onder de naam i-Size. De nieuwe norm is op dit moment alleen gereed voor zitjes voor kinderen tot circa 4 jaar oud. Voor zitjes voor grotere kinderen is de norm nog in ontwikkeling.

Om aan de nieuwe norm te voldoen moet het zitje onder andere:
• geschikt zijn voor een bepaalde lichaamslengte in plaats van lichaamsgewicht
• een zijdelingse botsproef goed doorstaan
• kinderen tot een leeftijd van 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in vervoeren.

Kort gezegd, fabrikanten kunnen momenteel nieuwe autostoeltjes volgens de oude en de nieuwe norm laten goedkeuren, waarbij zitjes voor grotere kinderen alleen nog maar volgens de oude norm. De nieuwe norm zal de komende jaren uitgebreid worden voor de overige zitjes en op termijn de oude norm gaan vervangen. Wettelijk gezien mogen zitjes met een goedkeuring volgens de oude norm nog jaren verkocht worden en zelfs nog langer gebruikt worden. De termijn is niet duidelijk, de verwachting is minimaal 10 jaar.

Meer info over i-Size vindt u op anwb.nl.