Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe om te gaan met al die stickers/vignetten op je voorruit?

Vraag gesteld door jpdubbeltje op 4 april 2017

Regelmatig reis ik door de EU en elk land kent haar eigen regels en verplichtingen waarvoor stickers/vignetten nodig zijn. Denk maar aan de milieustickers voor Duitse en Franse steden en de vignetten voor Zwitserland en Oostenrijk. Deze vignetten zijn doorgaans voorzien van goede beschrijvingen over waar ze zichtbaar dienen te zijn en hoe ze bevestigd dienen te worden (over het algemeen ook DIRECT op de voorruit). Persoonlijk zit ik niet te wachten op een volbeplakte voorruit met verschillende stickers. Lijkt mij ook niet bevorderlijk voor het zicht, immers is enige vorm van beperking van het zichtveld aan banden gelegd, zoals verduistering van de zijruiten. Ik overweeg nu om een plexiglas onder mijn voorruit te leggen met al deze stickers erop. Tevens voorzien van zuignappen en een steun met antislip. Wat zijn de regels hieromtrent en zijn er mensen die dit herkennen en evt. iets anders voorstellen of die het anders aanpakken? Bij voorkeur had ik dit op een forum van ANWB geplaatst i.p.v. de vraag hier te stellen, maar ik zag geen andere logisch platform hiervoor. Ben benieuwd naar jullie bevindingen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U overweegt de tolvignetten en milieustickers die u nodig heeft als u door Europa rijdt op een stukje plexiglas te plakken en achter de voorruit te leggen. U vraagt wat de regels hiervoor zijn.

Tolvignetten en milieustickers worden per auto afgegeven. Vaak zitten er breeklijnen in of zijn voorzien van speciale lijm zodat ze niet onbeschadigd verwijderd kunnen worden. Een tolvignet is een bewijs dat er belasting betaald is voor het betreffende voertuig en is alleen geldig als die op de voorruit geplakt is.

Om er voor te zorgen dat het zicht niet te veel belemmerd wordt kunt u de stickers zo hoog en zo laag mogelijk plakken en stickers die niet meer geldig zijn of die u niet meer nodig heeft verwijderen.***

Reactie van Axboer:

Ik kan het begrijpen dat tolvignetten op de ruit geplakt moeten worden. Deze zijn niet gekoppeld aan het kenteken van de auto.
Bij Milieustickers is dit anders. Deze zijn wel gekoppeld aan het kenteken. Mij ontgaat de logica dan ook om deze op de voorruit te moeten plakken! Kan dit niet met de voorgestelde plexiglas of een andere oplossing, zodat de voorruit niet een maanlandschap wordt van stickers? Veiligheid (vrij zicht) eerst, toch?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

De voorschriften geven aan dat de sticker alleen geldig is als hij op de voorruit van het voertuig geplakt is. Zo is de sticker ook in rijdende situatie zichtbaar. Het kenteken op de milieusticker is alleen te controleren bij aanhouding of als de auto geparkeerd staat.