Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ploffend geluid in uitlaat bij optrekken of laag toerental

Vraag gesteld door Mathanja op 4 januari 2016

Ik heb een Renault Megane Coupe 1.6 v6 uit 2001. Deze rijdt op zowel benzine als lpg. Wanneer ik de schakelaar op LPG heb staan en ik trek te snel op, of ik trek op wanneer de motor een laag toerental heeft na het nemen van een bocht, en ik laat de koppeling te snel opkomen, dan klinkt er een ploffend geluid in de uitlaat en valt de motor soms uit. Dit gebeurd niet wanneer ik op benzine rij.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt een ploffend geluid in de uitlaat van een Renault Mégane op LPG, die dit probleem op benzine niet geeft.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit probleem. In eerste instantie is het aannemelijk dat het een LPG probleem is maar dat hoeft niet. De ontsteking kan bijvoorbeeld de boosdoener zijn. Slechte bougies of bougiekabels hoeven op benzine nauwelijks opgemerkt te worden maar kan op LPG toch voor soortgelijke problemen zorgen. Misschien is vervuiling van het gasklephuis nog een optie.

Ik denk dat het slim is dit soort mogelijke oorzaken wel mee te nemen alvorens u zich alléén op de LPG installatie gaat richten. Want vervuiling van de installatie, afstelling of verdamper problemen (afhankelijk van de gemonteerde installatie) zijn uiteraard ook een optie voor dit probleem. Ook te krappe klepspeling kan juist op LPG dit soort signalen afgeven.