Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overmatig olieverbruik ford c max 2009

Vraag gesteld door Familie Wijnen op 3 september 2018

Goedendag ANWB.
Wij zijn sinds 2012 in bezit van een ford c max 1.8 flexifuel benzine bj 2009.
De laatste maanden is het olieverbruik enorm gestegen. 1 liter op wel 1000 km. Wat is hier aan tegen te doen en wat zijn eventueel de kosten om dit door een garage te laten schoonmaken,reinigen oid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een hoog olieverbruik bij uw Ford C-Max.

1 liter op 1000 km is wel zo'n beetje de grens van wat nog nét een maximaal acceptabel verbruik is. Eigenlijk duidt dit verbruik op een gebrek.

De vraag is echter wélk gebrek en wat daaraan te doen valt. Het zou kunnen dat er sprake is van inwendige vervuiling waardoor de zuigerveren niet goed meer hun werk kunnen doen. De motor kan geflushed worden, dus gespoeld met een speciale reinigingsmiddel. Wellicht dat de dealer u dat kan aanbieden omdat het verschijnsel voor deze generatie Ford motoren wel vaker voorkomt. Wellicht heeft men ervaring en een werkende procedure voor dit probleem.

De kosten schat ik op 'n paar honderd euro maar staat niet in verhouding met een kostenverslindende motorrevisie. Een dergelijke schoonmaak aktie is dus best het overwegen waard. Maar misschien kan de dealer na nader inwendig onderzoek vaststellen of inwendige vervuiling inderdaad de bron is van dit probleem.