Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruit soms moeilijk in te schakelen

Vraag gesteld door William P. op 6 juli 2016

Bij mijn Subaru Forester 2008 moet ik bij draaiende motor soms een paar keer ontkoppelen voordat ik de achteruit kan inschakelen. Bij afgezette motor is de achteruit dikwijls helemaal niet in te leggen, ook niet als ik de koppeling intrap. Ligt dit aan de bak of aan de koppeling? Ik vind de auto, vergeleken bij mijn vorige Forester uit 2003, sowieso niet echt soepel schakelen waardoor ik onderweg wel eens "de weg kwijt raak" met de versnellingspook. Ik heb nog 1 week BOVAG-garantie, maar ben momenteel tot eind volgende maand in het buitenland. Is het verstandig dit nu aan de dealer te melden, zodat hier eventueel na thuiskomst nog binnen de garantie vervolg aan kan worden gegeven?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw auto schakelt niet soepel en gaat soms niet of moeilijk in zijn achteruit. U heeft nog 1 week BOVAG garantie maar bent met de auto in het buitenland.

Of dit een probleem van de versnellingsbak of de koppeling is kan ik zo niet beoordelen. Ik zou het probleem wel melden bij de dealer en hem laten beslissen of u er direct naar moet laten kijken of er mee naar huis kan komen.

 


***

 

 

 

Reactie van F62:
Bij onze Subaru Forester uit 2007 komt dit ook zo nu en dan voor. Volgens mij komt dit doordat de (4WD) versnellingsbakken zo goed zijn gemaakt dat er relatief weinig speling op de onderdelen zit. Bij inparkeren ervaar ik dit ook wel eens. Soms even heel klein stukje vooruit (in elk geval bij stilstaande auto nooit schakelen met de handrem erop) en dan is de achteruit wel inschakelbaar. Weet, dat de achteruit-versnelling de laagste overbrengingsverhouding heeft, daardoor ook relatief de moeilijkste versnelling om in te schakelen. Deze auto heeft er inderdaad iets meer last van dan een auto met alleen voorwielaandrijving. Ik verwacht zeker niet dat er iets kapot is. Ben benieuwd hoe dit is afgelopen.