Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie lekkage

Vraag gesteld door hansall op 30 november 2016

Beste,

Een maand geleden heb ik een volkswagen polo 1.2 uit 2003 gekocht, maar nu blijkt dat hij olie lekt de garage heeft al twee keer geprobeerd om het te maken maar nog steeds niet gerepareerd. Mag ik sowieso reparatie op hun kosten verwachten? Kan ik ook mijn geld terug vragen?

Met vriendelijke groet,

Hans

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een olielekkage aan een onlangs aangeschafte VW Polo.

Olielekkage
Een olielekkage aan een 13 jaar oude auto is op zich voor een auto van die leeftijd niet iets uitzonderlijks. Uiteindelijk heeft de auto de leeftijd en wellicht een kilometrage dat er best iets aan kan mankeren. Wat de lekkage betreft is het wel relevant hoe serieus de lekkage is en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Bij een forse lekkage waar duidelijk ook de sporen van op straat zichtbaar zijn is er duidelijk sprake van een gebrek. Dat geldt ook voor een lekkage waar mogelijk kans is op vervolgschade zoals in de buurt van de distributie.

Brief
Zoals gezegd kan er ook sprake zijn van een relatief kleine en onschuldige lekkage dat inherent kan zijn bij een auto van die leeftijd. Maar wanneer er echt sprake is van een serieuze lekkage zou u het bedrijf nogmaals de opdracht moeten geven dit definitief op te lossen. Bij voorkeur middels een aangetekende brief waarin u zou kunnen aangeven dat bij wederom verzuim u het gebrek elders laat herstellen en die kosten voor hun zijn. Het ontbinden van het koopcontract zou dan ook een optie kunnen zijn die u in de brief zou kunnen vermelden.

Rechter
Ik vermoed echter een niet Bovag aangesloten garage waarvan u maar moet afwachten of men gehoor wil geven aan uw voorwaarden wanneer het niet lukt. En bij een blijvend geschil zou u dan de gang naar de rechter moeten maken voor een bindende uitspraak. De vraag is echter of dat niet een te groot risico is met een uitspraak die niet altijd in uw voordeel hoeft uit te pakken. Maar u kunt uiteraard altijd wat meer druk uitoefenen middels een aangetekende brief.

Zie ook klachten na aankoop.

 


***

 

 

 

Reactie van hansall:
Beste Jos,

Bedankt voor je reactie.

Geld de wet van non conformiteit/wettelijke garantie ook bij niet bovag bedrijven?

Mvg Hans

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Dat geldt ook voor een niet Bovag gesloten transacties. Bij een geschil met een Bovag bedrijf heb je de mogelijkheid dit voor te leggen aan de Geschillencommissie. In uw geval kan dat dus niet. Overigens speelt de aanschafprijs en leeftijd ook een rol. Van een auto van 10.000 euro mag je nu eenmaal meer verwachten dan van een 1.000 euro auto.