Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

lampje van automatischer slotvergrendeling brandt rood, terwijl de automatische slotvergrendeling wel goed functioneert. Hoe kan dat?

Vraag gesteld door antoniew op 1 februari 2018

Op het dashboard van onze Opel Meriva december 2014, brandt een rood lampje (deurtje met sleuteltje). Volgens de autodealer (Opel) functioneert de automatische deurvergrendeling van de rechter achterdeur niet. Als de auto 4km per uur rijdt, sluiten de voor- en achterdeuren automatisch. Het groene lampje bij de rechter achter-deuropener brandt niet. Linker achterdeur wel. Advies van Opelgarage: vervanging rechter achterslot. Prijs ca. € 500.- Gezien de leeftijd van de auto een coulanceregeling getroffen: € 160. Voor ons toch nog veel geld.
Mijn vrouw is op de achterbank gaan zitten en ik ben gaan rijden. Zodra ik 4km per uur rijdt sluiten beide achter- en voordeuren perfect.Dus ook de rechter achterdeur. Als we stoppen kan de deur gewoon weer geopend worden. (dus de deuren zitten niet op kinderslot).
Deze realiteit brengt mij nu aan het twijfelen om zo'n dure uitgave te doen. Anderzijds het rode lampje blijft branden, wat hinderlijk is. Is dit probleem niet op een goedkopere manier op te lossen. Graag uw advies. Bij voorbaat dank!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Het lampje van de vergrendeling van het ra portier blijft branden, ook als het portier wel gesloten is.

U w dealer heeft onderzoek gedaan en de diagnose gesteld dat het probleem in het ra portierslot zit wat ik wel aannemelijk vind bij deze klacht.

Omdat de auto nog zo jong is heeft de dealer een coulance voorstel gedaan waardoor er voor u nog € 160,- te betalen overblijft.

Inderdaad best nog geld maar als het goedkoper had gekund had uw dealer dat wel voorgesteld lijkt mij. Opel gaat ook geen tegemoetkoming in de kosten doen als dit niet noodzakelijk is.***

Reactie van antoniew:

Het gaat mij niet in eerste instantie om het geld. Is een prima coulanceregeling.
Voor mij is het puur een technische vraag: Het lampje brandt rood, terwijl de automatische autovergrendeling op alle deuren tijdens het rijden goed functioneert. Dus in feite in mijn "leken-optiek" is er niets aan de hand. Ik vind het prima, dat een lampje brandt, maar dan moet het toch ook zichtbaar zijn, dat het brandende lampje iets mededeelt over iets wat voor mij ook duidelijk zichtbaar defect is.
In dit geval: "dat de deur tijdens het rijden niet zou sluiten."
En dat is in deze "case" niet het geval.

Graag uw reactie op deze technische verwarring! Mijn dank!***

Reactie van antoniew:

Ik moet helaas constateren, dat ik van mijn schoonzoon een helderder uitleg heb gekregen dan van de ANWB expert:
In het slot van de re. achterdeur zit een elektronisch veiligheidsschakelaartje, die controleert, of de deur tijdens het rijden werkelijk op slot gaat. Als het rode lampje gaat branden wil zeggen, dat dit veiligheidsschakelaartje stuk is. In die zin kan het mogelijk zijn, dat het slot nog goed functioneert. Vervang je dat schakelaartje niet, dan blijft het lampje rood branden en kan je niet meer controleren of de deur wel of niet dicht is tijdens het rijden. Het is in feite een extra beveiliging. Gezien de leeftijd van de auto vind ik het verstandig dit elektronisch schakelaartje nu te vervangen (dat wil zeggen het hele slot, omdat het schakelaartje niet in het slot te vervangen is). Is de auto van een hoge leeftijd is het altijd mogelijk de deur op het kinderslot te plaatsen. Maar dan moet je er wel rekening mee houden, dat indien de auto zijn bestemming bereikt heeft de deur nog steeds niet open kan.