Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toekomst van autogas

Vraag gesteld door Druid op 23 januari 2018

Ik rijd al jaren op lpg en ben voor een andere, gebruikte, auto aan het kijken, maar er is nog maar heel weinig aanbod. Is er nog wel toekomst in Nederland voor deze brandstof, die toch schoner is dan diesel? In diverse buitenlanden is lpg net bezig aan een opmars (Verenigd Koninkrijk, Duitsland). Vreemd!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de toekomst van LPG.

In het verleden, in de tijd van de carburateurs, was de uitstoot van een LPG-auto schoner dan die van een benzine-auto. Benzinemotoren zijn nu veel schoner geworden dan vroeger, door onder andere uitgebreide uitlaatgas-nabehandeling, uitlaatgasrecirculatie en directe benzine-injectie. De CO2-uitstoot is bij LPG nog wel wat lager, maar vooral de uitstoot van NOx (stikstofoxide) is bij LPG veel hoger.

LPG is (na aardgas/CNG/groengas) wel de schoonste brandstof aan de pomp, maar een moderne benzine-auto draait schoner op benzine dan op LPG. Dat komt doordat de motor is ontworpen voor de brandstof benzine. Dat is ook de reden dat autofabrikanten geen af-fabriek LPG activiteiten hebben en er slechts bij een handje vol modellen er door de fabrikant er een goedkeuring is voor achteraf montage.

Uit een TNO-rapport uit 2010 blijkt dat LPG- en CNG-voertuigen met een achteraf ingebouwde gasinstallatie hebben gemiddeld een 70% hogere NOx-emissie dan voertuigen met een af-fabriek gasinstallatie of benzinevoertuigen.

De fijnstof-uitstoot is bij dieselauto’s door toepassing van af-fabriek roetfilters zeer effectief teruggebracht. De fijnstofemissie van moderne LPG- en CNG-voertuigen is hierdoor op hetzelfde of soms zelfs op een hoger niveau komen te liggen dan die van dieselvoertuigen met af-fabriek roetfilter.

Een toename van LPG in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is ons niet bekend. In ieder geval is LPG voor de autoindustrie een gepasseerd station en is voor de moderne auto LPG géén interessante brandstof. Daarbij is ook gebleken dat rijden op LPG de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de auto niet ten goede komt. De moderne auto-elektronica raakt vaak van slag wanneer een LPG installatie ineens onderdeel uitmaakt van de auto.