Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ontevreden over aankoop tweedehandsauto met Bovag Garantie

Vraag gesteld door mattijsm op 29 december 2018

Ik heb een aantal maanden geleden een tweedehandsauto gekocht inclusief 6 maanden Bovag garantie (die nog niet verlopen is). Nu heb ik na al 2 keer eerder motorolie lekkage gehad en dit laten repareren bij de desbetreffende garage. Nu stond ik weer met een geknapte koelslang langs de weg. Nu zei de anwb wegenwacht dat een andere slang ook en vervanging toe was en de ketting ook al niet lekker liep. Ik heb dus in korte tijd zoveel problemen dat het eigenlijk de vraag is wat het volgende is wat kapot gaat en hoeveel weken of maanden dit gaat kosten. Daarom vroeg ik me af of ik de aankoop dus kan ontbinden of kan eisen dat de garage de auto terugkoopt, want bij een reparatie is het wachten op het volgende probleem. De vraag is dus kan ik dit eisen en hoe zou ik dit moeten aanpakken?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Een aantal maanden geleden heeft u een gebruikte auto gekocht met 6 maanden Bovag garantie. Er zijn al diverse reparaties uitgevoerd vanwege olielekkage en daarna stond u weer stil met een geknapte koelslang. Volgens de Wegenwacht is er ook een andere slang aan vervanging toe en loopt de distributieketting niet lekker. Het is de vraag wat het volgende probleem zal zijn. U vraagt zich af u de koop kunt ontbinden gezien deze gebreken en of u kunt eisen dat verkoper de auto terugneemt.

Vervelend dat u een auto gekocht heeft, waar veel gebreken aan zitten. U schrijft niet hoe oud de auto is en hoeveel kilometer de auto heeft gereden. Ook niet hoeveel kilometer u inmiddels zelf met de auto gereden heeft.

Gebreken

Zolang de verkoper de gebreken zonder meer herstelt onder garantie, kunt u de koop niet zomaar ontbinden of eisen dat de verkoper de auto terugneemt. Wat u kunt overwegen is om een Dekra occasion keuring te laten verrichten, waarmee u inzicht krijgt in de staat van de auto. De gebreken die hierbij naar boven komen, moeten in principe onder Bovag garantie worden hersteld. Als blijkt dat er nog veel gebreken tevoorschijn komen, kunt u hierover met de verkoper in gesprek gaan en wellicht is erover te praten om de auto om te ruilen voor een andere auto.

Garantie

Garantie is een toezegging van de verkoper dat het product bepaalde eigenschappen heeft. Als er een gebrek ontstaat of er ontbreken onderdelen, dan kun je een beroep doen op de garantie en de verkoper moet dan in principe kosteloos herstellen.

Bewijs

Bij een gebrek moet je de verkoper de gelegenheid geven het gebrek te herstellen. Het voordeel van garantie is dat je tijdens de garantieperiode alleen hoeft aan te tonen wat er kapot is. Het is aan de verkoper het tegendeel te bewijzen, of dat het product stuk is gegaan door verkeerd gebruik.

Conformiteit

Naast garantie heb je ook recht op een deugdelijk product. Het product moet geschikt zijn voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel conformiteit of ‘wettelijke garantie’ genoemd.

Ontbinding van de koopovereenkomst

Ontbinding wil zeggen dat de verkoper de koopprijs terug betaalt en dat het voertuig terug wordt gegeven. Dit kan alleen als:

-reparatie of vervanging niet mogelijk is.

-verkoper het voertuig niet wil repareren of vervangen

-reparatie of vervanging niet binnen een redelijke termijn kan plaatsvinden

-herhaalde reparatie niet afdoende blijkt

-het gebrek zo ernstig is dat het normaal gebruik van het voertuig in de weg staat.

Meer informatie over klachten na aankoop en stappenplan vindt u op onze website.***

Reactie van mattijsm:

Bedankt voor het antwoord.
De auto komt uit 2005.
Heeft een kilometerstand van circa 100.000 km toen ik hem kocht en heeft inmiddels een km stand van circa 115.000 km. Ik weet niet of dit nog uit maakt.
Daarnaast vroeg ik me het volgende af. U zegt dat als herhaalde reparatie niet afdoende blijkt de koop overeenkomst ontbonden kan worden. Wanneer is dit het geval dan?***

Reactie van Henny van den Bergh:

Herhaalde reparatie betekent dat u steeds voor hetzelfde euvel terug moet naar de garage en dat het niet afdoende wordt of kan worden hersteld.

In uw situatie blijkt het steeds om andere gebreken te gaan en dan is hiervan geen sprake.

Op het moment dat de gebreken onder garantie afdoende worden verholpen en bovendien binnen een redelijke termijn dan kan je niet eisen dat de koop wordt ontbonden.

Wel kunt u uw ongenoegen uiten over de staat waarin de auto verkeert. U kunt aangeven dat u ervan uitgaat dat na de volgende reparatie de auto in redelijke staat verkeert en dat u, als er daarna weer iets aan de hand is, met de verkoper om de tafel wil om te praten over een goede oplossing.