Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhanger achter Kia Picanto

Vraag gesteld door mar2016 op 18 oktober 2016

Ik rijd al behoorlijke tijd een kia picanto met een trekhaak en daar heb ik ook een aanhangertje voor. Dat is handig, want de kia picanto heeft niet veel bagageruimte en als ik eens wat moet vervoeren wat groot is, dan pak ik mijn aanhangertje. Zo beschadig ik tenminste ook mijn auto niet met allerlei zaken, zoals meubels, fietsen, plaatmateriaal en noem maar op wat je nodig kan hebben wat niet zomaar in je auto past.

Nu heb ik een nieuwe kia picanto gekocht, omdat ik erg blij was met deze auto en nu mag deze niks meer trekken? Dat is toch raar? De wetgeving zegt toch dat je áltijd wat mag trekken zolang je maar niet zwaarder trekt als dat je auto is?

Waarom mag een wetgever hier zomaar vanaf wijken en de kleine auto's 'discrimineren' op dit gebied? zou dit wel stand houden voor een rechtbank? Op wat voor grond kan de wetgever dat ineens verbieden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het meest recente model Kia Picanto (vanaf maart 2015) mag inderdaad geen aanhangwagen trekken. Het is ons niet bekend waarom Kia dat heeft gewijzigd ten opzichte van de Picanto van vóór de facelift (model 2011-2015).

Niet de wetgever, maar de fabrikant bepaalt of er met een auto iets getrokken kan worden en zo ja, hoeveel.

 


***

 

 

 

Reactie van mar2016:
Oh okayy dus het ligt niet aan de wetgever. Is er niet een mogelijkheid om hem opnieuw te laten keuren hiervoor? Zodat het veranderd kan worden op het kentekenbewijs?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van plhb1959:
Is er een lijst beschikbaar van types auto waarmee geen aanhangwagen mag worden getrokken, dit om voor aanschaf op de hoogte te zijn. Er zijn ook auto's waar een "fietsendragerhaak" aan mag. Wat als je daar toch een aanhangwagen aan hangt?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van mar2016:
Op dat laatste weet ik het antwoord . Bij aanhouding krijg je dan een boete van 140 euro. Omdat op je kenteken bewijs staat dat je niks mag trekken. De auto is er gewoon niet geschikt genoeg voor, volgens de Nederlandse standaard dan want er wordt beweerd dat hij het best aankan. Maar een boete riskeren is niet zo fijn. Voor 35 euro huur je een busje tegenwoordig . Dus om daarvoor t risico te lopen op een boete van 140 euro. Plus eventueel bij een ongeluk sowieso de schuld in je schoenen geschoven krijgen. Geen aanrader dus. Ik heb mijn aanhanger verkocht en schaf wel dakdragers aan en huur anders wel een busje. Of er zon lijst is lan je denk ik beter apart topic voor openen. Ze reageren hier niet meer op verwacht ik. Succes

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van plhb1959:
Ik was bij de Kia dealer ivm een ander merk auto dat zij ook hebben. Ik heb de vraag gesteld ivm dit nieuwe type Picanto, en daar werd dit bevestigd. Ik heb daarop gewezen op HUN verantwoording, dat wanneer een auto met trekhaak ter inruil wordt aangeboden, wordt doorgevraagd naar het gebruik ervan. Uiteraard was men het daarmee niet eens en wees op de verantwoording van de koper. Ik kan me voorstellen dat de eerste vragensteller zich bekocht voelt.
Dit doet zich bij meer soorten auto's voor, met name wat kleinere modellen. Bekend populair type: Toyota Aygo, Peugeot 107, Citroen C1 (aan elkaar bouwgelijk) . Hybrides mogen in de meeste gevallen geen aanhangwagens wegens de aan uitstoot gekoppelde fiscale voordelen. Ik zoek een niet zo grote auto, automaat, waaraan wel aanhangwagens mogen en stuit hierop.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van mar2016:
In eerste instantie was ik bij een lokale Kia dealer geweest en mogelijkheid besproken van nieuwe auto bestellen MET trekhaak. Ik had verteld dat ik een aanhanger heb. Deze verkoper heeft niets gemeldt en had dat wel moeten doen. Ik heb alleen uiteindelijk de auto bij een andere dealer gekocht die nog een voorraadauto had staan zoals ik wilde hebben. Goedkoper, meer opties en niet een half jaar levertijd. De trekhaak wilde ik bij een lokale trekhaakspecialist laten plaatsen . Dus niet over gesproken . Die vertelde mij van de veranderingen . Toen ik de verkoper belde met de vraag hoe het zat, spelde deze mij het verhaal op de mouw dat het aan de wetgever lag en adviseerde zelfs om gewoon de trekhaak te plaatsen en de aanhanger te blijven gebruiken , omdat dit best kan en ach hoe groot is de pakkans nu helemaal? Slecht advies en gewoon een leugen blijkt. Ik ben zeer tevreden over mijn Kia picanto maar de verkopers zijn onbetrouwbaar en leugenachtig! Ik kon dus niks want de eerste kan ik niet aansprakelijk stellen voor de aankoop bij de tweede dealer . Ik kon wel onder het contract uit omdat ze me de algemene voorwaarden niet hadden gegeven maar ik heb toch besloten om de aankoop door te zetten. Bij betere voorlichting had ik wellicht een Kia uit 2015 aangeschaft.