Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wettelijke garantie

Vraag gesteld door Dippelder op 9 januari 2018

Kocht juni 2016 een complete VW sportsvan bij een garage voor ca.30.000. Auto was toen 1 jr. oud en had 13.000 km. Er was nog fabrieksgarantie tot juni 2017. De auto komt oorspronkelijk uit Luxemburg. Uit historie bleek dat de voorruit een keer vervangen was; dus geen schade-auto.
Constateer nu dat er condens achter beide bi xenon koplampen zit. Ook krijg ik een melding dat acc en frontassist niet beschikbaar zijn. Of ook hier vocht oorzaak is en of er samenhang in deze hightech systemen zit, weet ik niet. Is zo'n condensvorming te repareren. Heb begrepen dat een bi-xenon unit al ca. € 400,00 kost
Is hier sprake van wettelijke garantie en bij wie moet ik dat claimen?
Bij de garage, bij VW. Luxemburg lijkt me onwaarschijnlijk. Geeft ANWB hierin ondersteuning?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht in 2016. Er blijkt nu condens achter beide Xenon lampen te zitten. Acc en frontassist zijn ook niet beschikbaar. U vraagt wie u kunt aanspreken.

Als u een auto koopt heeft u daarbij vaak garantie. Afhankelijk van de duur van uw garantie zouden deze kosten onder de garantie kunnen vallen.

Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Tevens moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop*, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden* dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden.

In uw geval betreft het een auto van twee jaar oud. Daarbij kunt u aangeven dat u deze gebreken niet hoefde te verwachten. Het aantal gereden kilometers kan nog wel van invloed zijn.

Degene die u op grond van de wet kunt aanspreken is de verkoper. U kunt aangeven dat u niet zo snel al deze reparatiekosten hoeft te verwachten. Het zou redelijk zijn als de verkoper een (aanzienlijk) deel van de kosten op zich zou nemen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

Op grond van uw lidmaatschap heeft u recht op juridisch advies. Voor het behandelen van een zaak is rechtsbijstand nodig. Het wegenwacht compleet pakket geeft rechtsbijstand voor onder andere reparatiekwesties.

 

* voor koopovereenkomsten gesloten ná 27 april 2022 is de termijn 12 maanden.