Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welk bedrag kan ik aan houden voor het declareren van een kilometervergoeding?

Vraag gesteld door stots op 1 februari 2018

Ik rijd een Dacia Duster en gebruik deze ook voor ritjes ten behoeve van een vereniging.
Ik krijg hiervoor dan een vergoeding van 0,19 eurocent per kilometer hetgeen ik wel aan de erg lage kant vind aangezien dit een bedrag is dat in het verleden door de overheid in het verleden als onbelast werd aangevoerd.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U krijgt een vergoeding van 19 cent per kilometer voor verenigingswerk. U vindt dat aan de lage kant.

Het uitgangspunt moet zijn dat u er met de vergoeding niet bij inschiet en er niet aan verdient. Het moet kostendekkend zijn. Het is redelijk om (alléén) de variabele kosten te rekenen, dus kosten die rechtstreeks met het rijden van een kilometer te maken hebben. Dat zijn de brandstof, banden, onderhoud en het variabele deel van de afschrijving.

Vaste kosten die voortkomen uit het bezit van een auto rekenen we niet mee als het gaat om een auto die u anders ook had gehad.

In ons programma Autokosten op anwb.nl kunt u de kosten van uw auto uitrekenen. Ik heb uit nieuwsgierigheid even zitten kijken, al ontbreekt het aan verdere gegevens. Maar op basis van een 1 jaar oude, nieuw gekochte Duster kom ik met de variabele kosten uit op.. 19 cent per kilometer.***

Reactie van stots:

Beste Erik Jan,
ik heb de juiste gegevens van mijn auto ingevuld aan de hand van de aanschafnota en kom aardig in de goede richting die ik nu al hanteerde. Cijfers kan ik nu gebruiken als argument.