Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

waarom steeds meer grotere 3 cilindermotoren, zoals 1,5 L 3 cilinder in Ford

Vraag gesteld door opel Zafira op 21 april 2018

Wat is het voordeel van een 3 cilinder 1,5 L motor ten opzichte van een 1,5 L 4 cilinder motor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom er steeds vaker 3 cilinder motoren worden toegepast.

Met één cilinder minder wordt de motor compacter en lichter in gewicht. Er is dus daarom ook sprake van minder inwendig bewegende delen, minder slijtage en inwendige verliezen. Daardoor kunnen deze motoren ook een fractie zuiniger presteren. Feitelijk voor de fabrikant dus óók goedkoper te produceren.

De turbo geeft deze motor vervolgens nog eens een flinke duw in de rug voor de broodnodige prestaties. We spreken daarom ook tegenwoordig over gedownsizede motoren die steeds vaker met één cilinder minder, een kleinere cilinderinhoud en mét turbo de prestaties kunnen leveren waar je voorheen een veel forsere motor voor nodig had.

De wat minder rustige loop van de driepitter lijkt steeds meer onder de knie en wordt minder vaak als nadeel beschouwd. Van deze nieuwe generatie driecilinders zijn er vooralsnog geen nadelige signalen omtrent duurzaamheid en bedrijfszekerheid. Deze motoren lijken dus defintief vaste grond onder de voeten te hebben, hoewel 'n aantal merken toch nog altijd in blijven zetten op de traditionele vierpitters.