Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet de andere schokdemper ook vervangen worden i.v.m. veiligheid en APK keuring en wie gaat dat betalen?

Vraag gesteld door jacky-lien op 3 december 2018

Heb een aanrijding gehad met mijn auto. Tegenpartij was schuldig. Er moest een schokdemper vernieuwd worden. Ik lees op jullie website en hoor van mensen die in een garage werken dat schokdempers per set vervangen moet worden. De verzekering van de tegenpartij betaald de tweede schokdemper niet. Kan ik, wat veiligheid en APK keuring betreft, blijven rijden met 1 nieuwe schokdemper en 1 van ruim 11 jaar oud? De bescherm sok van de schokdemper is ook kapot, die hebben ze niet vernieuwd, volgens hen was dat een oude breuk. Moet die bescherm sok vernieuwd worden i.v.m. veiligheid en APK keuring? Als ik de andere schokdemper ook moet laten vernieuwen. Bij wie kan ik de kosten verhalen, bij mijn eigen verzekering?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad en daarbij is de rechter schokdemper van uw 11 jaar oude auto beschadigd. U heeft gehoord dat schokdempers per set vervangen dienen te worden.

In geval van een ongeluk zal de verzekering betalen wat er kapot is door de aanrijding. In dit geval dus één schokdemper. Als de auto nog jong is kunt u best 1 schokbreker vervangen omdat er dan nog geen overmatige slijtage is.

Bij een auto van 11 jaar kan ik mij voorstellen dat de werking van de schokdempers behoorlijk is afgenomen waardoor er een (groot) verschil in werking kan zijn tussen de nieuwe en de oude schokdemper. In dat geval is het wel aan te raden om ook de andere schokdemper te vervangen in verband met slijtage. De kosten voor de schokdemper die niet bij de aanrijding betrokken was komen dan voor eigen rekening. De verzekering vergoed uitsluitend schade door de aanrijding.

Als het niet veilig is om met één nieuwe schokdemper te blijven rijden betekent dit dat de andere schokdemper versleten is en dus toch vervangen had moeten worden. In dat geval heeft u nu voor de kosten van 1 schokdemper 2 nieuwe schokdempers.

Als de andere schokdemper nog goed functioneert hoeft deze niet vervangen te worden en levert dat ook geen problemen op voor de APK.

Het is mij niet duidelijk wat u bedoelt met "bescherm sok". Als dit de stofhoes betreft heeft dit geen invloed op veiligheid of APK.