Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regelgeving bagagewagen <750kg

Vraag gesteld door KV38 op 23 juli 2018

Geachte heer, mevrouw,

Ik heb voor de vakantie een bagagewagen gekocht (ongeremd tot 750kg). Deze aanhangwagen is voorzien van een stalen kabel (Vast ring). Wat zijn de bevestigingsvoorschriften voor het aankoppelen van deze aanhangwagen achter de auto. Op internet komen nogal verschillende antwoorden hierop. Mag deze over de kogel gelegd worden of moet deze dmv een haak/ezelsoren aan de trekhaak bevestigd worden.

In afwachting.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar het juist bevestigen van de stalen kabel, de hulpkoppeling, die verplicht is bij ongeremde aanhangwagens.

De term hulpkoppeling is wat verwarrend. In de praktijk worden er namelijk twee dingen mee bedoeld: de voor het handrembreekkabeltje bestemde klem op de kogelstang (van een geremde aanhanger), maar ook de (wettelijk voorgeschreven&excl;) kabel of ketting waarmee een ongeremde aanhangwagen moet zijn uitgerust.

De taak van de handrembreekkabel is de caravanrem activeren, mocht de caravan tijdens het rijden losraken van de auto. Vlak voordat ook die verbinding wordt verbroken, trekt de kabel de handrem van de caravan aan. De caravan zal daardoor snel(ler) vaart minderen en een kleiner risico voor het overige verkeer vormen. De ‘losraakbeveiliging’ van een ongeremde aanhanger (max. 750 kilogram) bestaat uit een vlak bij de koppeling aangebrachte kabel of ketting. Deze moet de functie van de koppeling overnemen als de aanhanger onverhoopt los zou raken van de auto.

In beide gevallen moet de kabel deugdelijk zijn bevestigd door middel van een klem of vast punt aan de auto. Los over de kogel mag dus niet.

Kijk op anwb.nl voor instructie.