Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van een storing in de stuurinrichting van een VW Polo?

Vraag gesteld door Catharina, Noord-Holland op 9 juli 2016

Sinds 2014 ben in in het bezit van een VW Polo 1.2 66 kW van 2013. Na een maand lichtte op het dashboard het lampje 'storing in stuurinrichting' op. Meteen viel de stuurbekrachtiging weg en werd sturen bijna onmogelijk. Na het opnieuw starten van de motor was het probleem weg. De garage heeft een software-update uitgevoerd en het euvel leek verholpen.

Nu, 2 jaar later, heb ik binnen en maand hetzelfde probleem weer twee keer gehad. De garage heeft weer een software-update uitgevoerd, ze zagen dat er 'spanning' was geweest en hebben vervolgens een protocol naar aanleiding van een schrijven van de fabrikant uitgevoerd.
Mij werd gevraagd bij een volgende keer met draaiende motor op de mobiliteitsservice te wachten zodat de oorzaak vast te stellen zou zijn. Wellicht dat dan de stuurpomp vervangen zou moeten worden. Gezien de zeer onprettige ervaring van het wegvallen van de stuurbekrachting, waardoor een bocht maken bijna onmogelijk is, wil ik die volgende keer eigenlijk niet afwachten.

Aangezien het een dure reparatie is zou ik graag willen weten of het vervangen van de stuurpomp dit probleem ook echt zal verhelpen. Of kan er ook een andere oorzaak zijn?

Graag uw deskundig advies.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of problemen met de stuurbekrachtiging van een Polo uit 2013 altijd opgelost zijn na het plaatsen van een nieuwe pomp of dat er ook andere oorzaken kunnen zijn.

Oorzaken
Deze Polo heeft een elektrische stuurpomp. Het probleem kan dus ook in de boordspanning zitten of bijvoorbeeld in een slechte massa aansluiting of een slecht contact in een stekker. U ziet, er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze problemen.