Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onduidelijke bekeuring

Vraag gesteld door VanderSterre op 9 augustus 2018

Goedendag,

Na terugkomst van de vakantie lag er een bekeuring op de mat vanwege inhalen in Duitsland met de caravan waar dit niet mocht.
De foto laat niet zien wat ik en waarom ik inhaal.

Er staat dat ik bord 276/277 genegeerd zou hebben. De eerste is een algemeen inhaalverbod, de tweede een verbod voor vrachtauto's om in te halen.

Is het nu niet zo dat ik dan wel een vrachtauto in mag halen?
Of zien ze mij hier aan voor een vrachtauto?

Wij rijden een BMW 220i Gran Tourer (1570 kg rijklaar en 2130 max massa) en trekken een caravan met een max. toelaatbaar gewicht van 1350 kg.

De brief betref, voor zover ik hem goed begrijp, nu alleen een verzoek aan te geven wie er reed (Zuegenfragebogen). Vraag mij af wat ik hier nu mee moet. Ze schrijven mij, de bestuurder, immers al aan.

Let op, het is mij duidelijk dat ik het was en dat ik heb ingehaald. Echter, ik vraag mij wel af of ze mij nu niet ten onrechte als vrachtauto aanzien.
Daarnaast, waar dient de brief nu voor? Moet ik hier op reageren?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt een bekeuring gekregen wegens inhalen waar dit niet mocht. U zou bord 276/277 hebben genegeerd. U vraagt of uw auto en caravancombinatie wordt beschouwd als vrachtauto. U hebt ook een Zeugenfragenbogen gekregen en vraagt wat u hiermee moet.

Verkeersbord 276/277
Bord 276 geeft een algemeen inhaalverbod aan. Volgens het Duitse StVO (verkeersregels) geeft dit bord een inhaalverbod voor alle motorvoertuigen aan. Als dit bord er staat dan mag er niet worden ingehaald. U mag dus geen enkel motorvoertuig inhalen, dus ook geen vrachtwagen. Bord 277 is een inhaalverbod voor motorvoertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 t, inclusief aanhangwagens en tractoren in te halen. Van dit verbod zijn personenauto’s en bussen uitgesloten, die mogen dus wel inhalen.

Zeugenfragenbogen
Wanneer niet bekend is wie heeft gereden of wanneer wordt vermoed dat de eigenaar/kentekenhouder niet de verantwoordelijke bestuurder was, ontvangt de kentekenhouder een Zeugenfragenbogen (getuigenformulier). Met dit formulier wordt u verzocht om uw persoonsgegevens en om een getuigenverklaring af te leggen over een overtreding.

U moet uw persoonsgegevens invullen. U bent echter niet verplicht de gevraagde verklaring af te leggen. Het formulier moet naar waarheid worden ingevuld en u moet het terugsturen. Het formulier kan aanleiding zijn u uit te nodige voor een getuigenverhoor bij de politie.

Wel adviseer ik u de gevraagde persoonsgegevens (van uzelf) in te vullen en het formulier te retourneren.

Als u wel een verklaring terug stuurt, dan moet het formulier naar waarheid zijn ingevuld. Zo niet, dan is dat strafbaar.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.