Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging koppeling automaat Ford Focus uit 2012

Vraag gesteld door RTVDH op 11 november 2016

Ik heb een Ford Focus hatchback diesel automaat uit 2012 met 188.000 km op de teller. De auto trekt na een bocht of flink afremmen soms lastig op (aarzelend). De diagnose van een automaatspecialist is dat de koppeling vervangen moet worden. Kosten ca. 2200 tot 2300 euro ex btw. Is het gebruikelijk dat de koppeling van een dergelijke automaat al na 4 jaar / 188.000 al vervangen moet worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraagt over de werking van de automaat van uw Ford Focus diesel.

Dit type automaat is uitgevoerd met een z.g.n. dubbele koppeling. Eigenlijk is deze Ford/Volvo powershift vergelijkbaar met de VW/Audi DSG automaat die een langere historie achter de rug heeft. De omschreven klacht komen we bij de DSG automaten vaker tegen met in veel gevallen een softwarematige oplossing. Gezien de toch forse investering is het dus belangrijk zeker te zijn van de gestelde diagnose.U meldt een automaatspecialist daarvoor te hebben geraadpleegd. Er zijn enkele powershift gespecialiseerde specialisten die misschien bij uitstek in staat zijn de vinger op de juiste plek te leggen. Hopelijk betreft het ook zo'n bedrijf.

Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een koppelingsprobleem dan vind ik de kilometerstand niet buitensporig. Uiteindelijk is het een aan slijtage onderhevig onderdeel waarbij vanaf 150.000 km de eerste symptomen al opgemerkt kunnen worden. Zeker wanneer er ook vaak sprake is van veel fileverkeer. Een nieuw koppelingset bij deze kilometerstand is dus vroeg maar niet buitensporig.