Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete buitenland Italië

Vraag gesteld door Jaccoanwb op 13 maart 2018

Hallo,
Ik heb een gister een (niet aangetekende) verkeersboete gekregen uit Italië van anderhalf jaar geleden, dus ruim meer dan 360 dagen geleden, wegens het rijden in een verkeersluwe zone van de plaats Bellagio zonder toestemming.
Deze wordt gevorderd via Nivi Credit S.r.I. afdeling EMO.
Volgens omschrijving in het proces- verbaal is datum van overtreding gelijk aan datum van vaststelling is: 2016-09-18.
In de mededeling staat dat dit een proces-verbaal betreft met akte: PROCURA SPECIALE en dat er geen bezwaar kan worden ingediend.
ik wil deze boete niet meer betalen wegens te late toezending, hoe moet ik dit aanpakken?
Ik kan eventueel reageren via mail, als ik dat zo moet doen heeft u voor mij dan een voorbeeld text in het Engels? om dit goed duidelijk te maken.
Graag uw reactie.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt onlangs een niet aangetekende verkeersboete gekregen uit Italië. De datum van overtreding is gelijk aan datum vaststelling namelijk 18 september 2016. U vraagt zich dan ook af of de boete nog betaald moet worden gelet op de 360 termijn.

360 dagen termijn

Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

U zou, in geval u dus een huurauto hebt gehad in die periode, uw creditcardafschrijving erop na kunnen slaan wanneer het autoverhuurbedrijf een bedrag van ongeveer €50,-aan administratiekosten heeft afgeschreven voor het doorgeven van uw gegevens aan de autoriteiten. Als die datum ook buiten de termijn van 360 valt dan kunt u bezwaar aantekenen op grond van die vervallen termijn. U kunt daarvoor onze modelbrief gebruiken die in het Italiaans is opgesteld.

Bezwaar afgewezen?

Wordt uw bezwaar afgewezen dan kan de prefect of vrederechter de officiële boete opleggen. Dit is een boete waarbij de kortingen zijn vervallen. Dit bedrag is ongeveer het dubbele van de boete uit het eerste verzoek tot betaling. Wordt het officiële bezwaar ook afgewezen dan kunt u de zaak voorleggen aan de hoogste rechter. De prefect moet binnen 210 dagen een beslissing hebben genomen. Doet hij dat niet dan wordt uw bezwaar automatisch gegrond verklaard en vervalt de boete.

Meer informatie over verkeersboete uit Italië kunt u lezen op onze website.***

Reactie van Jaccoanwb:

Beste Marika,

Bedankt voor je antwoord!
Maar ik was met m'n eigen auto, hoe kom ik dan achter de datum van vaststelling?, moet ik de RDW dan contacteren?
Ik kan me overigens niet voorstellen dat het vaststellen van een identiteit uit buitenland een half jaar duurt (=1,5 jaar min 360 dagen) .
Ik wil na uw antwoord via de in het proces verbaal vermelde mailadres (infoemo-nl@nivi.it) bezwaar maken in het Engels, veel talen zijn mogelijk, dan krijg ik ook een begrijpelijk antwoord terug namelijk.
Heeft u dan voor mij dan een voorbeeldbrief in het Engels aub.

Graag uw reactie.

Groet, Jacco van der Post***

Reactie van Cathy Lutgert:

U vraagt of u bezwaar kunt maken via infoemo-nl@nivi.it in het Engels.

Bij het EMO werken een aantal Nederlands sprekende mensen. U kunt dus uw e-mail in het Nederlands sturen. Dit is echter geen officieel bezwaar, maar het EMO is in sommige gevallen wel bevoegd om boetes te seponeren dus ik raad zeker aan contact met hen op te nemen. Eventueel kunt u ook bellen met het EMO. U krijgt dan een Nederlands sprekende persoon aan de telefoon.

Een officieel bezwaar kan alleen bij de Italiaanse Prefect of Vrederechter. Dit officiële bezwaar moet altijd in het Italiaans. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze Italiaanse modelbrief (onder deze brief vindt u een Nederlandse vertaling. U kunt deze brief downloaden op onze pagina over bezwaar Italiaanse boetes