Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vervanging distrubutieriem en koppeling

Vraag gesteld door Wilma55 op 9 april 2015

Wij hebben een VW camper California. Een T4 uit 1996. Gekocht in 2010 en toen is de distributieriem vervangen. Inmiddels hebben we er ongeveer
48.000 mee gereden en meldt de garage dat de distributie riem opnieuw moet worden vervangen omdat er lekkage bij de waterpomp en oliepomp werd geconstateerd.
Is dit dan inderdaad direct nodig? Het bedrag komt neer op 1000 euro. Is dit een gangbaar bedrag?

Daarnaast adviseerde zij ook de koppeling te vervangen vanwege slijtage. Ik merk echter niets aan de koppeling. Hij slipt niet en toen een bevriende monteur hem op de handrem in z'n twee optrok gebeurde dit ook niet. Hij vond het onzin deze te vervangen. Prijskaartje ook rond de 1000 euro.

We twijfelen dus heel erg wat verstandig is om te doen en of we, zeker wat de koppeling betreft, niet heel snel worden geadviseerd om te laten vervangen.
Het zijn nogal aardige bedragen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het is niet duidelijk welk motortype T4 het hier betreft maar in de meeste gevallen moet de distributiesnaar om de 120.000 km vervangen worden en iedere 30.000 gecontroleerd. In uw geval is er een andere reden om tot vervanging over te gaan. De lekkende waterpomp wordt door diezelfde snaar aangedreven en bij vervanging moet de distributieriem per definitie gedemonteerd worden. In zo'n geval neem je de snaar in een moeite mee omdat dit op zich de kosten ook niet zijn. Wellicht is de snaar nog in aanraking gekomen met koelvloeistof waardoor vervanging al helemaal noodzakelijk is. Alles bij elkaar mét het probleem aan de oliepomp kan dat inderdaad wel op 1000 euro uitkomen.
Met 48.000 km op de teller komt de T4 bij normaal gebruik niet direct voor een versleten koppeling in aanmerking. U geef zelf aan niets te merken van een versleten koppeling en de door de bevriende monteur uitgevoerde test heeft kennelijk ook niet iets in die richting opgeleverd. Misschien zou u aan de garage concreet kunnen vragen waar zijn diagnose op gebaseerd is. Overigens zullen de kosten voor een nieuwe koppeling rond de 800-1000 euro bedragen.
De reparatie aan water- en oliepomp is onvermijdelijk.