Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang nag een airco in een auto gemiddeld meegaan

Vraag gesteld door Jan2. op 7 juni 2018

Aantal jaren

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de te verwachten levensduur van een airco.

Een airco is niet helemaal vrij van onderhoud. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat hij stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid. Het koudemiddel moet geregeld worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Meestal zal het koudemiddel iedere 3-4 jaar weer aangevuld moeten worden.

Van een goed onderhouden airco mag je dan ook in alle redelijkheid een levensduur van tenminste 10 jaar verwachten. Tenzij er voor een buitensporig defect een externe oorzaak voor valt aan te wijzen. Een lekke condensor kan ontstaan door een beschadiging van buitenaf zoals bijvoorbeeld een steentje. Dit onderdeel zit in de rijwind en is wat dat betreft daardoordoor ook redelijk kwetsbaar. Door verlies aan koudemiddel ligt verdere gevolgschade dan ook op de loer.

Bij een defect aan de airco is het dus van groot belang te weten of daar nog een voorafgaande ooorzaak voor aan te wijzen valt óf dat het een spontaan gebrek betreft. In het laatste geval zou u dat binnen de eerste tien gebruiksjaren van een auto niet hoeven te verwachten.***

Reactie van Jan2.:

Is al 3e airco, Alle inderhoudsbeurten bij nissan dealer. Laatste nw airco in juli 2016 geplaatst, ca 20.000 km verder weer kapot. Dealer zegt garantie maar 1 jaar. Het is toch zo dat je er van uit mag gaan dat een airco langer dan de garantietermijn meegaat en hij dan toch nog onder de garantie regeling valt.de wettelijke garantie betekent toch dat hij duurt zolang je redelijkerwijs kunt verwachten dat een product meegaat dus afhankelijk van product wel 5 of meer jaren duren.***

Reactie van Jos van der Drift:

De airco bestaat uit verschilende componenten dus is het van belang te weten wát er dan precies vervangen wordt en wat u daarvan had mogen verwachten. Wanneer de te verwachten levensduur non conform is heeft u als consument zeker nog altijd rechten, óók wanneer de garantietermijn is verstreken. Zie aanvullend nog het Stappenplan onderhoud en reparatie.