Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager Thule Easyfold 932: 7-polige stekker niet toegestaan niet in Duitsland?

Vraag gesteld door Highline op 22 maart 2017

Wil een Fietsendrager aanschaffen zoals bij de vraag is beschreven .Deze is 7 polig. Ik krijg nu te horen omdat deze toch dure drager geen achteruitrijlamp en ook geen mistlamp heeft (7polig) en dat je daarvoor in België en Duitsland een bekeuring kunt krijgen.....Is dat correct. Mijn trekhaak aansluiting is 7 polig.

M.vr.gr.

W.Wouters

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over het al dan niet verplicht aanwezig zijn van een mistachterlicht en achteruitrijlamp op een fietsdrager, met name in België en Duitsland.

Aan een fietsdrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. Het wordt gezien als last.

Want volgens artikel 5.18.7 Regeling voertuigen

e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.

Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen.