Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een redelijk bedrag per km voor de afschrijving van een Renault Twingo nieuw type

Vraag gesteld door Twingo nov 2014 op 1 september 2015

Onze Twingo (nieuw type Dynamique) van nov 2014 (km stand 5700) is niet goed: trillen en slecht weggedrag. Onze garage wil deze Twingo omruilen voor een Twingo eco 2 (zelfde type Dynamique) die van aug/sept 2014 is en die 15.500 km heeft gelopen dus bijna 3 keer zoveel).

Volgens de consumentenbond zouden wij annulering van het koopcontract kunnen eisen. Redelijk is dan wel dat de garage een vergoeding in mindering brengt op het aankoopbedrag voor de gereden km's. In het huidige omruilvoorstel van de garage zou dat meer dan 60 cent per km aan afschrijving betekenen. Dat nu lijkt ons zeer onredelijk. Graag advies en bij voorbaat dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer er sprake is van een onherstelbaar gebrek, kan er inderdaad sprake zijn van een gedwongen inruil. De afschrijving per kilometer is dan gebaseerd op het geplande gebruik wanneer in dit geval de Twingo het zónder dit verschijnsel het prima had gedaan. Op basis van de aanschafprijs, geplande gebruiksjaren en geplande kilometers op jaarbasis, kunnen wij een afschrijving per kilometer berekenen in een gedwongen inruilsituatie.***

Reactie van Twingo nov 2014:

De aanschafprijs van de auto is € 14568,70 (incl. afleverpakket van € 895,00). De auto heeft nu 5700 km op de teller en per jaar wordt er ca. 7000 km mee gereden.
Normaal gesproken ruilen wij de auto om de 5 jaar in.
Hopelijk heb ik U voldoende informatie verstrekt om de afschrijving per km te kunnen bereken.

Met vriendelijke groet,

J. van de Moosdijk***

Reactie van Jos van der Drift:

Op basis van de door u geplande gebruiksjaren, jaarkilometrage en aanschafprijs zou wat mij betreft de afschrijving rond de 22 cent per kilometer bedragen. Met de huidige tellerstand zou in een gedwongen inruil situatie de afschrijving rond de 1250 euro bedragen. Wanneer uw dealer kennelijk uitgaat van 60 cent per kilometer, zou uw auto na 5 gebruiksjaren en 35000 km een afschrijving hebben van 21000 euro. Dat lijkt me als gedwongen inruilindicatie niet erg redelijk.***

Reactie van Twingo nov 2014:

Beste Meneer van der Drift,

Bedankt voor uw snelle antwoord.
Hopelijk kunnen we hier verder mee.

Met vriendelijke groet,

J. van de Moosdijk