Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rijden op een snelweg met meer dan twee rijbanen

Vraag gesteld door Hans.en.ineke op 26 februari 2018

welke rijbaan moet ik vrijhouden voor de hulpdiensten, als ik op een snelweg met meer dan twee rijbanen, door omstandigheden stil kom te staan. Snelwegen met vier of vijf rij banen zijn niet zeldzaam meer. Ook de z.g. vluchtstrook is soms als rijbaan (spitsstrook) in gebruik.
Hoe zoekt de hulpdienst zijn weg door deze massa voertuigen en hoe moet ik daar als automobilist op anti participeren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over voorrangsvoertuigen op snelwegen.

De gezamenlijke hulpdiensten hebben het volgende onlangs met elkaar bepaald. Daar kunnen de automobilisten dus op anticiperen.

Als er een vluchtstrook beschikbaar is, gaat het voorrangsvoertuig over de vluchtstrook. De weggebruikers moeten dan op hun eigen rijstrook blijven rijden en niet uitwijken naar de vluchtstrook.

Is er geen vluchtstrook of wordt de vluchtstrook als spitsstrook gebruikt, dan rijdt het voorrangsvoertuig middendoor (tussen rijstrook 1 en 2, dat is tussen de meest linkerrijstroken). De weggebruikers op rijstrook 1 (tegen de middengeleider) moeten dan zoveel mogelijk links gaan rijden en de weggebruikers op rijstrook 2 zoveel mogelijk rechts gaan rijden (wel binnen hun eigen rijstrook), zodat er ruimte ontstaat voor het voorrangsvoertuig om te passeren.***

Reactie van Hans.en.ineke:

geldt die afspraak ook in de andere landen van de EU?