Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occassion gezocht

Vraag gesteld door Okaasie op 23 november 2017

Ik ben op zoek naar een ‘nieuwe’ auto. Ik reed Peugeot 205, blijk dus verwend te zijn qua rijcomfort. Nu zoek ik een ander autootje van 1500 tot 2000 euro. Ik rijd er vaak grotere afstanden mee (amsterdam-den bosch) Ik heb proefgereden in een C3, vond ik fijn rijden, maar iedereen raadt mij een oude jappanner aan. Nu heb ik een toyota Yaris (nog niet geprobeerd) met ook 200.000 km op de teller. Hoeveel kunnen die auto’s rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een andere occasion binnen een budget van 1500-2000 euro.

De Aziatische merken hebben inderdaad de beste reputatie op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid. Maar hoeveel kilometers een benzine auto mee kan valt lastig te voorspellen. In ieder geval wat mij betreft tenminste 250.000 km en zeker méér, maar dat wil niet zeggen dat groot onderhoud nooit aan de orde is. Een Toyota Yaris met twee ton kan natuurlijk best op kort termijn aan groot onderhoud toe zijn zoals o.a koppeling, remmen of uitlaat. Ik zou u willen adviseren om tóch nog voldoende gebruiksjaren voor de boeg te hebben, te kiezen voor een kilometrage niet boven de 150.000.

Een Yaris is dan zeker een goede keuze maar zijn er zeker alternatieven zoals;
Mazda 2
Mitsubishi Colt
Nissan Micra
Honda Jazz***

Reactie van Okaasie:

Dank je wel voor je antwoord Jos. Was ook aan het kijken naar Mitsubishi maar die vind ik weinig in deze prijsklasse. Weet je toevallig ook iets over een renault twingo (uit 2003 met 134 k op de teller)?***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik denk dat het vooral moet gaan om een auto die wat prijs, leeftijd en kilometrage betreft een goede koop is. Technisch goed onderhouden en van binnen en buiten een nette auto. Dan kan een dergelijke Twingo misschien een betere koop zijn dan een Yaris met meer dan 200.000 km op de teller met achterstallig groot onderhoud.

Maar statistisch is een Japanse auto het meest betrouwbaar en zou het mooi zijn wanneer u binnen één van deze merken een net en fris exemplaar weet aan te schaffen, voor het te besteden bedrag en met een mooie kilometerstand.***

Reactie van Okaasie:

Hoi Jos, het is gelukt! Heb een toyota yaris uit 2003 met 166 op de teller gevonden.***

Reactie van Jos van der Drift:

Gefeliciteerd! Een goeie keuze met een keurige tellerstand. Veel rijplezier!