Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mercedes Vito accu stuk na gebruik startkabels

Vraag gesteld door S. Verheyden op 23 oktober 2017

Tijdens onze verhuizing vorige week hebben we gebruik gemaakt van een verhuisbus. Dit was een Mercedes Benz Vito met ongeveer 108.000 op de teller. Door een verkeerde instructie van het bedrijf waarvan we deze bus mochten lenen, waren we niet op de hoogte van het lampje dat in de laadruimte bleef branden. Daardoor stonden we de volgende ochtend met een lege accu op de oprit. Hierop hebben we de wagen overgestart met startkabels en de auto van mijn vader. De Vito startte daarna ook gewoon, we hebben er ruim een half uur mee gereden en vervolgens geparkeerd bij het bedrijf waar de wagen vandaan kwam. De volgende ochtend kregen we telefoon dat het gebruik van de startkabels de accu dusdanig beschadigd had, dat deze vervangen moest worden. Omdat wij na het starten nog gewoon mee konden rijden, lijkt het mij dat hier meer aan de hand moet zijn geweest. Ik zou graag willen weten of het kan dat de accu - hoewel er nog gewoon mee gereden is - stuk kan zijn gegaan van het gebruik van de startkabels? Of is het logischerwijs te zeggen dat deze accu waarschijnlijk al aan vervanging toe was? Gezien de KM-stand lijkt het me sterk dat dit al de tweede accu was. Ik kijk uit naar het antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of door gebruik van de startkabels de accu defect kan raken.

Dat lijkt me niet waarschijnlijk wanneer u de kabels ook op de juiste wijze heeft aangesloten. U heeft de auto weer lopend gekregen dus is het opstarten ook gewoon gelukt.

Wat wel kan is dat wanneer de accu volledig ontladen is geweest, er sprake kan zijn van een blijvend defect. Het kan dus voorkomen dat wanneer de sterk ontladen accu gedurende een rit weer door de dynamo voluit geladen moet worden, er inwendige sluiting kan optreden en de accu niet in staat is dat te overleven. Dan kan het zo zijn dat de accu niet meer in staat voldoende stroom en spanning tot zich te nemen om de eerst volgende keer te kunnen starten. Dat lukt al soms niet meer nadat de motor net is uitgezet of anders wel de volgende dag.

Misschien dat de accu conditioneel niet best meer was maar dat valt met terugwerkende kracht niet meer aan te tonen. Ik acht echter het gebruik van de startkabels als oorzaak niet zeer waarschijnlijk.

Informatie over het vervangen van uw accu vindt u op onze website.