Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte turbo, net 2 jaar oud. Wat zijn mijn rechten. Is dit normaal?

Vraag gesteld door Bob Meijer op 21 juli 2018

Ik kocht bij dealer Century in juni 2016 een VW Tiguan 1.4 TSI 140 pk van januari 2010. 2 weken na aankoop onderweg met de caravan gaat de turbo stuk. Bij een dealer in Lelystad in overleg met Century vervangen onder garantie (27 juni 2016). Prima geregeld, inclusief vervangende auto met trekhaak.
Nu hoor ik een vreemd geluid. 2 juli meld ik mij bij de dealer. Afspraak gemaakt en afgelopen donderdag auto gebracht. Turbo stuk (haarscheurtjes). Reparatie €1.800.
Wat kan ik hiermee. Ik vind dat 2 jaar na inbouw van een nieuwe turbo en 25.000 km sprake is van levering van een ondeugdelijke turbo. Je mag niet verwachten dat zoiets al zo snel stuk gaat. Valt 5 dagen buiten de garantie.
Mijn dealer (Century Winschoten) wil een deal voorstellen. Is in overleg met de importeur.
Kan ik eisen dat het volledig wordt vervangen omdat duidelijk ondeugdelijk materiaal is ingebouwd in 2016? Los van het net verlopen zijn van de garantietermijn.
Vraag is 2 ledig: juridisch en technisch.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In juni 2016 kocht u een VW Tiguan 1.4 tsi uit 2010. Twee weken na aankoop is de turbo vervangen. Nu heeft de auto helaas weer een kapotte turbo. De garantie is net verlopen. De dealer wil met de importeur in overleg om met een voorstel te komen. U vraagt zich af of u kunt eisen dat de dealer het voor u kosteloos vervangt.

Oorzaak kapotte turbo

Allereerst komt bij ons de vraag op of er in 2016 ook gezocht is naar de oorzaak dat de turbo kapot is gegaan. Als dat destijds niet is opgelost dan is het niet onlogisch dat de turbo weer stuk is gegaan door diezelfde oorzaak. In dat geval zou er sprake zijn van nalatigheid en dan is het niet redelijk dat u hieraan iets zou moeten bijdragen. Als ook nu niet naar de oorzaak wordt gezocht dan zal de turbo weer vroegtijdig stuk gaan.

Conformiteit

De garantie is inmiddels verstreken ( slechts 5 dagen), maar nu kunt u een beroep doen op de wettelijke garantie ( conformiteit). U hoeft immers niet te verwachten dat dit onderdeel bij 25.000 km en na 2 jaar weer kapot is. De turbo gaat normaal gesproken ongeveer 150.000 km mee.

Geschillencommissie

Mocht u er met de dealer niet uitkomen, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Als u verzekerd bent voor Rechtsbijstand dan kunt u deze inschakelen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.