Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto een half jaar schorsen: hoe stallen?

Vraag gesteld door MarijkeVenray op 30 augustus 2017

Ik vertrek half oktober voor een half jaar naar het buitenland en wil mijn auto dan ook schorsen. Ik heb niet direct een mogelijkheid om mijn auto binnen te stallen, wel een groot terrein achter mijn huis. Wat kan ik het beste doen? Buiten stallen met een hoes erom heen en de accu eruit halen? Of de accu erin laten en iemand er maandelijks een rondje mee laten rijden? Het betreft een Ford Fiesta uit 2011.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over het schorsen en stallen van de auto.

Het terrein achter het huis lijkt me prima maar wanneer er een gelegenheid is de auto ééns in de 3 weken op dat terrein te rijden, zou dat mooi zijn. Een rondje rijden op de openbare weg raad ik niet aan omdat dit wettelijk simpel weg niet mag en de auto ook onverzekerd is. Maar de motor 20 minuten laten draaien, de auto al rijdend wat verplaatsen en even zonder hoes ''om te luchten'' lijkt mij voldoende om de auto aktief te houden. De accu eruit en verder de auto laten staan krijgt dus niet de voorkeur.

Aanvullend wil ik u nog adviseren de bandenspanning duidelijk harder op te pompen. Dit om te voorkomen dat de banden wat uitzakken, met kans op hoogteslag wanneer de auto weer in gebruik wordt genomen. Het verplaatsen van de auto is daarom ook belangrijk. Verder bij voorkeur de benzinetank vol. Hierdoor is er minder kans op verontreinigde brandstof na lang stilstaan.

Maar op eigen terrein een stukje rijden, remmen en de motor lang genoeg laten draaien voor weer een volgeladen accu, is wat mij betreft de beste optie.