Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak stukgaan lambdasonde niet te vinden

Vraag gesteld door Jan Boersma op 27 augustus 2018

In januari 2016 kocht ik een nieuwe Skoda Fabia Combi met 1.0 motor. Na een jaar ging de achterste lambdasonde kapot. De dealer kon geen oorzaak vinden en plaatste een nieuwe. Een jaar later was die weer defect en werd vervangen. Ondanks uitgebreid onderzoek was weer geen oorzaak te vinden. Nu, 8 maanden later bij km-stand 20.600, is de derde lambdasonde kapot. De dealer wil weer onderzoek doen maar ik vrees dat er weer niets te vinden is. Is er een waarschijnlijke oorzaak? Misschien iets dat typisch is voor deze motor? De 3-cilinder 1.0 wordt ook gemonteerd in de VW Up! en zijn Seat en Skoda klonen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak van een herhaaldelijk defecte lambdasonde.

De Wegenwacht meldt dit ook in relatie tot een motorstoringslampje met een defecte lambdasonde als oorzaak. Maar een concrete oorzaak heb ik niet kunnen achterhalen.

Ik ga er vanuit dat alles tot dusver onder garantie is verholpen. Maar misschien is het goed dat u wel wat meer de druk opvoert richting de dealer en dat u na drie keer mag verwachten dat dit probleem op een duurzame manier wordt opgelost. Het moet niet zo zijn dat u eindeloos maar lambdasensoren moet laten vervangen.

Ik adviseer u onze pagina Stappenplan klachten na aankoop te raadplegen wanneer in uw geval het product niet voldoet aan de verwachtingen. U kunt in zo'n geval best de verkoper hierover aanspreken. Zie op de bovengenoemde pagina ook de modelbrieven.