Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ontbinden koopovereenkomst nieuwe auto

Vraag gesteld door ontbinden koopovk op 20 maart 2018

Vorige maand heb ik een nieuwe auto gekocht. Vandaag word ik gebeld door de garage dat de auto (door de motor), zoals ik heb besteld, niet kan worden geleverd omdat die niet voldoet aan de nieuwe WLTP test. Nu bieden ze een alternatief, een duurdere auto. Maar dat alternatief is in verbruik, en dan heb ik het enkel over benzineverbruik en niet eens over het onderhoud, vele malen hoger.
Sta ik in mijn recht als ik vraag om ontbinding van de overeenkomst? Wat betekent annuleren van de koopovereenkomst?
Graag advies!

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt vorige maand een nieuwe auto gekocht. Onlangs werd u gebeld dat de bestelde auto niet kan worden geleverd omdat die niet voldoet aan de nieuwe WLTP test. Het alternatief dat u aangeboden krijgt is een duurdere auto kopen. Echter, betreffende duurdere auto heeft o.a. een hoger benzineverbruik. U vraagt zich af of u de overeenkomst mag ontbinden en u wilt weten wat annuleren betekent voor de koopovereenkomst.

U komt in dit geval niet toe aan het annuleren van de koopovereenkomst. De overeenkomst kan namelijk blijvend niet nagekomen worden door de verkoper. Ontbinding mag in dit geval dus kosteloos geschieden zonder ingebrekestelling of tussenkomst van de rechter.