Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een nieuwe Ford B max automaat in aug. 2014 gekocht. In aug 2015 is een nieuwe versnellingsbak gekregen maar na een jaar idem klacht.

Vraag gesteld door Susie Q op 7 oktober 2016

Na ca. 6 maanden begon mijn nieuwe Ford B max automaat te haperen als ik na afremmen weer gas gaf. Alsof de automaat moeite had om in de volgende versnelling te komen (zoals de receptioniste van de garage het verwoordde). De auto begint te trillen en tenslotte als ik weer op snelheid ben dan is alles ok. Ik heb in aug 2015 (auto 1 jaar oud en 10.000km) een nieuwe versnellingsbak gekregen(via garantie) Eerst was de euvel over maar nu begint het weer; bij het optrekken trilt / schudt de auto totdat het in weer op snelheid is. Mijn auto is nu 2 jaar oud en 22.000km. De garage herkent het probleem, heeft met de Ford importeur gebeld en geluidsopnames gestuurd aan Ford in Engeland. Mijn Ford garage heeft mij vorige week gebeld en meegedeeld dat Ford niets doet aan de auto. En de garage heeft mij geadviseerd om met hun verkoper te praten. (Ik heb nl. al eerder gezegd dat ik nooit weer zo'n auto zou kopen).
Voordat ik met de verkoper praat zou ik graag weten of dit euvel vaker voorkomt bij automaten van Ford. En welk advies geeft u mij mee als ik met de verkoper ga praten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U meldt een probleem met de automaat van uw Ford B-Max. Er zijn bij ons meer soortgelijke klachten bekend.
Vorig jaar is er naar aanleiding van dezelfde klacht onder garantie een nieuwe automaat geplaatst. Het probleem wordt erkend door uw garage. De fabrieksgarantie mag dan verstreken zijn, dit mankement mag bij deze leeftijd en bij deze lage kilometerstand niet voorkomen.

Het is opvallend dat er nu niet voor een nieuwe automaat wordt gekozen. Mogelijk heeft de organisatie geen vertrouwen in een duurzame technische oplossing, en stuurt aan op een commerciële oplossing, dat wil zeggen vervroegde inruil. Omdat u het moment van inruil niet vrijwillig kiest, spreken we van een gedwongen inruil. In dat geval is het redelijk dat u de afschrijving betaalt naar rato van de gebruiksduur die u met de auto had voorgenomen. Met andere woorden: de vervroegde inruil mag u aan afschrijving niet meer kosten dan wanneer u de auto langer in bezit zou hebben gehad. Een auto schrijft in zijn eerste jaren namelijk meer af dan daarna. Mocht u van de verkoper een voorstel krijgen, dan kunt u dat aan ons voorleggen.***

Reactie van Susie Q:

Dank voor je reactie Erik Jan de Jong. Ik ben inmiddels gebeld door de verkoper. Hij heeft zelf contact opgenomen met Ford NL en wil mijn auto nogmaals in de werkplaats hebben om zélf het euvel met de werkplaats te bespreken. Gaat eind volgende week gebeuren. Dus het verhaal wordt vervolgd.
vr groet,
Susie Q***

Reactie van Johan854:

Hoor graag of het is opgelost want ik zit met hetzelfde euvel. Succes!
Groet,
Johan854

Ik weet niet waar ik e.e.a. moet schrijven vandaar dat ik het hier plaats.
Door omstandigheden de reparatie een week uit moeten stellen en afgelopen maandag de auto ter reparatie weggebracht. Zojuist kreeg ik telefoon dat ik de auto niet gerepareerd kon ophalen. Een benodigd onderdeel koppeling....was niet voorradig. Wanneer wél kon men niet zeggen.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Beste Susie Q,
Ook wij zijn benieuwd naar de afloop en stellen het op prijs als u ons en de bezoekers van dit platform op de hoogte houdt.***

Reactie van Susie Q:

Beste Erik Jan de Jong,
Het vervolg op mijn verhaal is dat de garage, onder garantie, nieuwe koppelingsplaten (plaat?)heeft geplaatst op mijn Ford-B max automaat. Tot zover einde verhaal. Nu afwachten of het euvel voor altijd is verholpen.
Bedankt voor je ondersteuning. Ben blij met de ANWB ondersteuning. Niet voor niets ben ik al een 'gold' member!
En Johan 854 jij ook succes!***

Reactie van Johan854:

Dank je Susie Q***

Reactie van Havrambo:

Ik heb hetzelfde probleem met de powershift van mijn B Max. Vorig jaar een nieuwe koppeling gekregen onder garantie. Nu is het probleem weer terug en wordt de koppeling opnieuw vervangen. Het is mijn 20 e auto, mijn eerste Ford. Ben niet erg blij. Hoewel verder een prima wagen.***

Reactie van Susie Q:

Beste mensen dit hebben gereageerd op mijn probleem.
Het is nu 3 maart 2017 en na het plaatsen van een nieuwe koppelingsplaat in oktober 2016 heb ik nog geen herhaling van het probleem gehad.
So far, so good!
Sterkte met je B Max en bedankt voor je reactie Havrambo

SusieQ***

Reactie van Delilah:

Hallo,
Deze vraag is inmiddels al weer een jaar geleden, maar ben toch benieuwd of er nog nieuws is wat betreft de B max.
Ook ik heb een B max van vier en half jaar met dit probleem.
Ben bij de garage geweest en zij hebben 2 keer nieuwe software geinstalleerd. Dit heeft totaal niet geholpen en zij hadden het nu ook over een nieuwe versnellingsbak. Dit wordt een hele dure grap en ik weet niet goed wat ik hier mee aan moet.
Iemand suggesties of ervaringen?
Alvast bedankt***

Reactie van Susie Q:

Helaas is mijn probleem niet opgelost. In maart 2017 nieuwe koppelingsplaat gekregen. Eerst was alles rustig, maar in juli 2017 was het probleem terug. Schokkend bij optrekken en een soort malend geluid erbij. In juli heeft de Ford garage na afstemming met Engeland, ook bij mij nieuwe software geplaatst. Resultaat even iets beter, nu al sinds oktober terug bij af. Bij de garage hebben ze eindelijk toegegeven dat het een fabricagefout is, maar ja wat heb ik daaraan. Ben benieuwd of er meer Ford slachtoffers zijn en of iemand een adequate oplossingsvoorstel van Ford heeft gekregen.