Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kloppend geluid in rem tijdens remmen

Vraag gesteld door m.pijl op 24 maart 2018

Beste ANWB,

Ik heb een VW Fox 1.4. Sinds ik hem heb (halfjaar) merk ik een geluid op tijdens het remmen. Het komt alleen voor bij het remmen tot stilstand en vooral als ik lang en zacht rem. De remmen zijn getest in de garage en er is niks mis mee. Het geluid duurt meestal 1 of 2 keer een seconde en is tikkend/kloppend. Ik hoor het niet alleen maar ik voel het ook met mijn voet duidelijk 'in het pedaal'.

Ik hoop dat u enig idee heeft waar dit mee te maken kan hebben want ik ben al bij 2 garages geweest. Ik snap dat het waarschijnlijk geen kwaad kan maar het is best hinderlijk, zeker als je veel kilometers moet maken in de stad.


Groet!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een bijgeluid tijdens het remmen.

Vermoedelijk is er sprake van een oneffenheid op de remschijf die je bij een snelle omwenteling niet merkt maar wel vlak voor stilstand. Soms ontstaat zoiets wanneer een auto wat langer heeft stilgestaan. Op de plek waar de remblok in contact komt met de remschijf kan na verloop van tijd 'n soort afdruk ontstaan. Bij afremmen bij lage snelheden zou je dat per omwenteling op de omschreven manier kunnen ervaren.

De garage heeft na onderzoek de remmen als veilg beschouwd. Wanneer de oorzaak inderdaad blijkt zoals door mij omschreven, zijn nieuwe remblokken en remschijven de oplossing. De kosten zijn vermoedelijk ergens rond de 400 euro.

Een ander oorzaak zou nog een kromme remtrommel kunnen zijn. De garage zou dat kunnen checken door rijdend heel licht en gedoseerd de handrem aan te trekken. Misschien dat u met dat verzoek nog kunt aankloppen bij de garage. Nieuwe remtrommels (achter) en remschoenen zullen bij benadering ook ergens rond de 400 euro kunnen gaan kosten.***

Reactie van m.pijl:

Hartstikke bedankt!!