Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slijtage problemen

Vraag gesteld door J. Remeeus op 31 oktober 2018

Hoe kan het dat een auto uit december 2013 na vijf jaar ineens de koppeling, accu en remblokken vervangen moet worden. We rijden er normaal mee en onderhouden hem iedere keer netjes. Slijtage is normaal maar in 1 keer zo veel vinden wij vreemd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de slijtage van bepaalde onderdelen aan uw verder goed onderhouden auto.

Misschien kunt u aanvullend nog melden het merk en type auto en de huidige kilometerstand. Zo kan ik wellicht uw vraag wat beter interpreteren in hoeverre de genoemde werkzaamheden buitensporig zijn.***

Reactie van J. Remeeus:

Het merk en model is Toyota Yaris. En de kilometerstand zit tussen de 50.000 en 60.000. Helaas weet ik dat niet precies uit mijn hoofd.***

Reactie van Jos van der Drift:

Een accu kan vanaf 'n jaar of vier op zijn. Dat hoeft niet per definitie maar teminste 4 gebruiksjaren is een redelijk verwachting. Wat dat betreft is dat in uw geval na 5 jaar niet buitensporig snel en kunnen de gebruiksomstandigheden ook een rol spelen. Bij vaak korte ritjes zou een accu eerder op kunnen zijn dan bij veel intensiever gebruik.

De remmen zijn aan slijtage onderhevig. Het onderhoud is er voor om dit tijdig te signaleren om vervolgens tot vervanging over te gaan. Met regelmatig onderhoud voorkom je gebruikersslijtage niet. Een nieuwe accu en nieuwe remblokken vind ik op basis van de leeftijd en kilometrage niet buitensporig snel. Remblokken zijn immers óók meestal wal na 50.000-60.000 km aan hun einde. Maar ook daar speelt dat het gebruik ook een bepalende factor is. Bij lange ritten op de snelweg zal het slijtage proces minder snel verlopen in tegenstelling tot veel stadsverkeer.

Een versleten koppeling is wel buitensporig. Een kilometrage van tenminste 150.000 km is een redelijke minimale verwachting. Deze snelle slijtage kan te maken hebben met een defect aan de koppeling óf een overmatige snelle slijtage door het gebruik. Ik kan die inschatting op afstand niet maken maar misschien heeft de garage de koppeling zó snel al vervangen moet worden. Maar dat is het enige waar ik een groot vraagteken bij heb. Bij de overige twee ingrepen mag u dat beschouwen als inherent aan het gebruik.