Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkomen van stelen airbags

Vraag gesteld door Damkeij op 21 september 2015

Afgelopen week zijn uit mijn Seat Ibiza de airbags uit het stuur en achter het dashboard kastje gehaald. Stuur kapot, dashboardkastje eruit en dashboard kapot. Kortom veel schade. Hoe kan ik voorkomen dat mijn nieuwe airbags straks weer worden gestolen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u het beste uw airbags kunt beveiligen.

Het komt helaas steeds vaker voor dat het interieur gestript wordt om vooral navigatie en airbags te stelen. De geoefende dief heeft daar soms enkele minuten voor nodig en weet vaak zonder inbraaksporen het interieur te bereiken.

Meer dan de auto op een opvallende, zichtbare en goed verlichte plek parkeren kunt u eigenlijk niet. U zou nog aanvullend kunnen denken aan een alarmsysteem met interieur detectie maar dat is een fikse investering. Verder wordt een Disklok nog weleens gebruikt om in ieder geval de stuur airbag te beveiligen. Wellicht werkt dat óók preventief voor de passagiers airbag.

Het blijft echter een probleem dit goed te kunnen beveiligen. De aandacht gaat vooral uit naar de handel in dit soort componenten waar natuurlijk vraag en aanbod vandaan komt. De ANWB heeft al eerder bij de autofabrikanten gepleit de airbags moeilijker te kunnen demonteren en het functioneren te koppelen aan het chassisnummer. Wellicht spelen ander belangen een rol waardoor de fabrikanten hier nog niet aan willen.