Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vastgelopen motor van Opel combo

Vraag gesteld door r0nn1e op 8 december 2018

Beste.

Mijn zoon heeft op 15 oktober 2018 bij een BOVAG garage een Opel Combo diesel uit 2003 met 264190 km gekocht voor € 1750.00.
22 november starte de motor niet meer, er werd door ons leken gedacht aan een defecte startmotor maar onze huisgarage constateerde een vastgelopen motor. Is dit te verhalen bij de garage waar de auto gekocht is, er is slechts 1887 km mee gereden.

Indien er een verantwoordelijk ligt bij de garage die geleverd heeft welke stappen dienen wij dan te nemen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aankoop van de auto van buw zoon. Deze auto is na 1800 km gestrand met een vastgelopen motor. U vraagt of u de garage hiervoor kunt aanspreken.

Uw zoon heeft naar ik aanneem de auto gekocht zonder garantie. In dat geval kan hij alleen een beroep doen op de wet. Een consument mag redelijke verwachtingen hebben van wat hij koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt men het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Als koper moet je wel onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Als gebreken ook door een particulier eenvoudig te zien of bemerken dan zijn het geen verborgen gebreken.

In het geval van uw zoon betreft het een auto van 15 jaar oud. Daarbij kunt u niet meer stellen dat u geen enkel gebrek hoefde te verwachten. Wel is het zo dat het gebrek wel erg snel na aankoop is opgetreden. Het zou dan toch redelijk zijn als de verkoper een deel van de kosten op zich zou nemen. Zeker als aannemelijk is dat het gebrek al aanwezig was bij de levering. Uw zoon mocht toch wel verwachten dat hij de auto enige tijd kon gebruiken.

Mogelijk is herstel van de auto niet meer aan de orde. Bijvoorbeeld als de kosten van herstel te hoog zijn gezien de waarde van de auto. In dat geval zou uw zoon ook aan kunnen sturen op het ontbinden van de koopovereenkomst.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.