Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lost smeersel toevoegen in versnellingsbak automaat mazda cx5 mijn probleem op?

Vraag gesteld door Abraham2 op 12 april 2016

Ik heb een 2 jaar oude Mazda CX5 automaat nieuw aangeschaft. Bij toenemende snelheid is een soort vliegtuig geluid te horen. Garage heeft alles nagekeken en zegt dat het mogelijk in de versnellingsbak van de automaat zit, mogelijk differentieel. Oplossing vanuit importeur toevoegen van een dikker soort smeersel/olie. Dan een weekje rijden om te kijken wat er gebeurt. Ik heb geen vertrouwen hierin, ben bang dat het na verloop van tijd weer een probleem wordt en dat dan de garantie weg is. Helaas ontbreekt mij de kennis wat het kan zijn en hoe op te lossen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een bijgeluid vanuit de transmissie van uw Mazda CX5.

Soortgelijke klachten kom ik vooralsnog niet tegen maar bijgeluiden verhelpen met andere olie of een toevoeging lijkt me niet per definitie de meest duurzame oplossing. In ieder geval is het niet onredelijk om het even aan te kijken maar het is wel handig deze klacht binnen de garantietermijn vast gelegd te krijgen.

Wanneer er wezenlijk iets aan de hand is zal toch binnen een redelijk termijn het verschijnsel zich weer aandienen. Wanneer dan inmiddels de garantie termijn is verstreken is een afschrift van de klacht en de uitgevoerde werkzaamheden wel handig. Met name om aan te tonen dat deze handeling binnen de garantietermijn niet duurzaam genoeg is gebleken. U moet dus wel alert blijven op dit geluid, óók wanneer het na een week rijden weg blijkt te zijn. Een transmissie is een duurzaam component dat óók na de garantietermijn nog altijd een bepaalde levensduur moet kunnen garanderen. Met een klachtenmelding van binnen de garantie termijn heeft u een wat steviger stok achter de deur.