Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bandendruksysteem

Vraag gesteld door pejecm op 20 februari 2018

geldt TPMS systeem ook voor een reservewiel ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) systeem.

Er bestaan twee systemen, een passief en een actief systeem. Bij een passief systeem wordt de bandenspanning bewaakt door een sensor in het ABS-systeem. Die meet de afrolomtrek van de band. Die wordt minder als er lucht uitloopt en dit systeem zal dat meteen opmerken en de bestuurder via een optisch of een geluidssignaal waarschuwen.

Bij een actief systeem heeft elk wiel zijn eigen sensor. Die zendt met een radiosignaal de informatie naar een stuurapparaat. Minimale drukverschillen worden al herkend.

Bij een gemonteerd reservewiel zal er in veel gevallen een melding komen van de storing omdat er ook geen sensor (bij een actief systeem) aanwezig hoeft te zijn. Er is ook vaak sprake van een afwijkende bandenmaat waardoor er per definitie een storing gesignaleerd wordt.

Bij een passief systeem (werkt middels de ABS-sensor) zou er géén storing gesignaleerd kunnen worden wanneer dit een volwaardig wiel is met dezelfde afrolomtrek als de overige wielen. Maar een reservewiel is géén verplichte boorduitrusting en is in veel gevallen niet eens meer aanwezig. Dit systeem is dus niet noodzakelijk voor het reserve- of noodwiel.