Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het nu wel of niet verstandig om een hybride auto te kopen?

Vraag gesteld door Carlz op 6 februari 2018

Ik overweeg privé om een Toyota Auris Touring Sports (hybride) te kopen. Echter is dat tegenwoordig financieel wel verstandig? Ik denk dat je elders misschien een goedkopere niet hybride kan kopen. Echter, ik begrijp, dat Toyota zeer betrouwbaar auto's maakt. En ik wil graag duurzame rijden. Dan is het niet erg om meer geld voor een auto uit te geven. Nog een ander punt. Toyota ontwikkelt op dit moment een nieuw model Auris. Nu je dit weet is dan verstandig om het huidige model te kopen?
Ik hoor graag. Dank alvast voor de antwoorden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aanschaf van een hybride óf toch maar een benzine versie.

Toyota bracht ruim 20 jaar geleden hun eerste Prius op de markt en óók alle daarop volgende generaties hebben een zeer betrouwbare reputatie weten te vergaren. Wat betrouwbaarheid en duurzaamheid is het per definitie dus een goede keuze. Of het netto onderaan de streep voor u ook aantrekkelijk is hangt af van uw gebruik.

Met name uw jaarkilometrage en geplande gebruiksduur. Om daar een goed beeld van te krijgen zou u een potentiële benzine kandidaat en de beoogde hybride versie in ons Autokosten programmanaast elkaar kunnen zetten. U krijgt dan een beeld van de kosten per kilometer over de gehele geplande gebruiksperiode te zien. Uiteraard houden we ook rekening met factoren als brandstofverbruik, afschrijving, MRB en onderhoud. De verwachting is dat u met een hybride toch al gauw aan de goede kant van de streep zit en dat uw duurzame intenties óók financieel aantrekelijk kan zijn. De berekening zal het leren omdat de aanschafprijs naast uw jaarkilometrage óók een belangrijke vinger in de pap heeft.

De Nieuwe Auris zal vermoedelijk ergens in maart aan het grote publiek getoond worden en ergens dit jaar nog in de showroom verschijnen. Naast wat uiterlijke verschillen zal ook de nieuwe 1.2 turbo versie beschikbaar komen voor de Auris. Wanneer u een nieuwe Auris overweegt is het tóch aantrekkelijk op deze nieuwe generatie te wachten. Tenzij Toyota de overigens prima huidige Auris nog met scherpe kortingen aan de man wil brengen. Dan kan het prijskaartje u tóch over de streep trekken voor het huidige exemplaar te kiezen en heeft ook invloed op uw kilometerkosten.