Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Neemt lichtopbrengst xenon lampen (type D1S; 2009) af door ouderdom, bij APK wordt alleen gecheckt op minimale lichtopbrengst en lichtbeeld.

Vraag gesteld door Focus II wagon op 12 februari 2016

Mijn Ford Focus Turnier 2.0 TDCi geeft weinig licht met de standaard xenon verlichting. Als er achter mij een nieuwe auto staat (halogeen of andere verlichting) dan is de omgeving om mijn auto meer verlicht dan ik op het wegdek voor mijn auto heb. Koplampen zijn afgesteld door garage en lampen zijn gepolijst waardoor nu wel betere lichtopbrengst maar blijft weinig in mijn optiek.

Is vervanging door bijv. Philips Vision een juiste keuze, en zou met X-tremeVision nog meer lichtopbrengst dan met standaard lamp opleveren?

1) kan lichtopbrengst van oude lamp afnemen?
2) vermelde lumen bij producten vermeld aantal lumen met daarachter plus/minus -- betekent dit dat er ook minder dan als 1e vermeld aantal lumen kan geven?
3) hoeveel meer lumen geven deze lampen dan een fabrieks standaard?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De lichtopbrengst van een Xenonlamp neemt in de loop van de tijd langzaam af. Als er bij een opgave van een waarde 'plusminus' bij staat, dan is de opgave niet exact. De werkelijke waarde kan dus meer of minder zijn.
Philips claimt met de X-tremeVision 30% meer lichtopbrengst dan met een standaard Philips Xenonlamp. Philips geeft een lichtintensiteit op van
3200 met een ± van 450 lm.