Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur trilt regelmatig boven 70km/h op net gekochte occasion

Vraag gesteld door nlmvdn op 26 juli 2016

Ik heb vandaag mijn net gekochte VW Fox gehaald bij de garage. Tijdens mijn proefrit afgelopen zaterdag had ik al opgemerkt dat het stuur licht trilde boven de 70km/h, en dat de auto te graag rechtdoor wil. Mijn vermoeden was dat de auto opnieuw uitgelijnd moet worden. Volgens de garagehouder moesten alleen de banden opnieuw gebalanceerd worden. Bij het ophalen van de auto melde de garagehouder dat er maar 5 tot 10gr. onbalans in de banden zat. Op mijn weg terug naar huis merkte ik dat het stuur gedrag nog precies is zoals bij de proefrit. Mijn vraag is; kan het inderdaad zijn dat de auto uitgelijnd zou moeten worden en kan ik dit nog reclameren bij de (BOVAG) garagehouder...? Ik heb de auto zonder garantie gekocht, maar op de koopovereenkomst staat wel vermeld dat de banden gebalanceerd zouden moeten worden.
Er zit overigens geen speling op het stuurhuis, en het trillen gebeurt niet altijd, en alleen bij rechtuit rijden...

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of de auto uitgelijnd moet worden als er een trilling in het stuur is rond de 70 km/h.

Als het stuur trilt moet het probleem gezocht worden in de banden of de aandrijflijn. Als de wielen goed in balans zijn moet het probleem dus elders gezocht worden.

Mogelijk zit er een deuk in de velg of een bult op een band maar de trilling kan ook uit een remschijf of aandrijfas komen. Wielen van voor naar achter wisselen of een ander set wielen proberen geeft antwoord op de vraag of het uit de wielen komt.

De garage zal dus verder moeten zoeken, u heeft immers afgesproken dat u de auto zou krijgen zonder trillingen in het stuur.