Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf vrijwel nieuwe camper met Diesel Euro 5

Vraag gesteld door Kerst Zwart op 1 maart 2018

Ik overweeg een vrijwel nieuwe camper te kopen. Er wordt door een serieuze dealer een camper naar wens aangeboden. Deze is van augustus 2017 en ruim € 8.000 onder de nieuwprijs. De auto heeft echter een diesel Euro 5 motor. Wat zou u doen gezien de discussie over dieselmotoren. Is het nodig om ook nog een keuring of second opinion te vragen? Graag zsm uw advies.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een Euro 5 diesel nog een verstandige keuze is.

Nieuwe diesels moeten inmiddels voldoen aan Euro 6. Euro 5 is in dat opzicht alweer verouderd. Op dit moment mogen diesels die voldoen aan Euro 4 de Duitse stadscentra nog in, maar dat gaat mogelijk veranderen na de uitspraak van het Duitse gerechtshof. Dat heeft bepaald dat de steden Düsseldorf en Stuttgart een verbod mógen instellen voor dieselauto’s.
Of het verbod wordt ingevoerd en welke diesels eronder komen te vallen moet nader door de steden worden bepaald. Er moet ook nog worden nagegaan of deze maatregel voldoende effect heeft.

In ieder geval is er discussie en dat heeft als bij-effect dat het publiek voorzichtig is/wordt met het kopen van diesels. Daar is bij u sprake van, maar mogelijk nog meer bij de koper die uw camper over een paar jaar wil overnemen, of niet.

De restwaarde is in ieder geval meer onzeker geworden. Voor de kampeerautomarkt kunnen deze ontwikkelingen anders uitpakken dan voor personenauto's vanwege het grote aandeel dieselmotoren waarmee campers zijn uitgerust. Ook uw eigen plannen moeten meespelen in deze keuze. Bent u van plan stadscentra te bezoeken met de camper, dan is het wellicht beter om naar een Euro 6 uit te kijken, de norm die voor nieuwe lichte bedrijfswagens vanaf typegoedkeuring 09-2015 van kracht is. Maar ook daarmee is niet zeker of u straks nog overal mag komen met het voertuig.

Technische keuringen biedt de ANWB niet meer. Het bedrijf Dekra levert wel keuringen voor kampeerauto's.