Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

turbomotoren

Vraag gesteld door DuikerJoop op 20 oktober 2017

Wat doet een turbo precies bij een automotor?
Maakt dat de motor kwetsbaarder?
Is dan een 1,4 ltr turbomotor met 125pk even goed als een 2 ltr motor met 125 pk?
Kan ik met die motor dan (met mijn caravan achter de auto) hetzelfde als met de 2 ltr?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de turbo motoren.

Een turbo geeft een motor meer lucht. Hij voert de benodigde lucht onder (over)druk aan, daardoor krijgt de motor meer zuurstof en kan er meer brandstof volledig verbranden. Het gevolg: betere motorprestaties bij een gelijkblijvende cilinderinhoud.

Zie voor het volledige verhaal dit artikel uit de Kampioen.

De turbo is dus in staat de motor meer trekkracht te geven dat al bij een lager toerental beschikbaar komt. Dat is dus niet ongunstig in combinatie met een caravan om ook wat soepeler vanuit stilstand weg te komen. Een dergelijke motor kan dus prima een zwaardere motor vervangen die zonder turbo het vaak van hogere toerengebieden moet hebben.

De turbo is wel een high-tech onderdeel maar maakt de auto niet per definitie kwetsbaarder. Het is wel aan slijtage onderhevig en is het niet uitgesloten dat bij hogere kilometerstanden vervanging noodzakelijk blijkt. Toch adviseren wij bij dergelijke motoren in combinatie met caravan niet te lang nadrukkelijk laag in toeren te rijden. Schroom niet om met name in een heuvel- of bergachtige omgeving liever wat meer toeren te maken. Dat is beter voor alle draaiende delen van de motor maar dat geldt eigenlijk ook voor de motoren zonder turbo.